Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÖRSTA APRILSKÄMT?

2017-04-02

Lördag.

Efter morgonpromenad och senare lite rastning i regn, delade flocken på sig mitt på dagen. Husse och Násti förblev hemma och Matte tog med sig Modji och Aili för att åka iväg och fira en 42-åring i all enkelhet med lite tårta. Husse var upptagen av annat.

Firandet skulle ske på andra sidan av Stockholm västerut, intill Mälarens strand. Från den lilla stugan i skogen väljer man då att åka den relativt nya Norrortsleden över Sollentuna och Kista, Rinkeby och Tensta. På tvärs mellan E18 Norrtäljevägen, E4 och E18 Enköpingsvägen. Via ett flertal tunnlar, avfarter och rondeller. Denna väg har Matte tidigare bara kört från andra hållet och då följt skyltning mot Norrtälje. Vid övriga besök har Husse kört. Matte kände väl till vägen innan hela vägnätet byggdes om. Hur man körde till Vällinby BK var nödvändigt att veta. Men nu??? Desutom en lördag mitt på dagen med hetsig trafik åt alla håll.

Nåväl, Matte hade ju en mycket bra GPS till hjälp! Hundarna bordade bilen och Matte ställde in sin fina GPS. Iväg bar det! Matte måste bara stanna nere i Brottby och tanka. Ingen plånbok. Handväskan hängde kvar i hallen. Skrymmande paket, blommor och hundar blev tydligen för mycket för Matte att hålla reda på.

Husse föreslog att han skulle ta med väskan och möta upp halvvägs, så vid golfbanan återförenades familjen tillfälligt. Damen i GPS:en fick lite tuppjuck men fann sig och bilen snart igen.

Matte stannade i Brottby och tankade och damen i GPS:en fick vila en stund. Bilen startades igen och Matte väntade förgäves på att damen i GPS:en skulle göra det också. Men tji liv i den lilla apparaten! Matte styrde mot motorvägen och väntade på att damen skulle ha hittat rätt, för att bistå Matte vid ankomsten till Sollentuna och anslutningen mellan Norrortsleden och E4. Död GPS! Så jäkla typiskt! Den första och mycket bekanta milen hemifrån fungerade samarbetet perfekt! Men sedan sa damen upp sig! Så himla ilojalt!

Matte körde på och kom upp på E4 utan problem. Nu gällde det att hitta rätt av två möjligheter att ta av västerut mot Vällingby. Det var NU Matte saknade sin assistent mest. Matte körde på och trafiken blev allt intensivare på motorvägen in mot Stockholm, trefiligt och hetsigt. Matte insåg att något var galet när hon kom in i Solna kommun. Såg en skylt om avfart mot Norrtälje och valde att fega ur innan hon kom in till Norrtull. Matte hade uppenbarligen missat rätt avfart och befann sig nu vid Järva krog. Skulle hon köra ut över Rissne och leta sig över till Enköpingsvägen den vägen, eller skulle hon försöka komma upp på E4 tillbaka mot Sundsvall? Matte valde att vända och chansade på att hitta en lämplig avfart längre norrut som plalnerat från början. Sagt och gjort. Vid första anblick av en skylt med Vällingby lämnade Matte E4. Det var fel avfart. Nu fick Matte köra en gammal väg över Barkarby och Akalla för att komma rätt och där någonstans hade någon snott alla skyltar som det stod Vällingby på!? Så snopet!

Som tur var fanns en mycket kort snutt kvar av den väg som Matte ofta körde på för tjugo år sedan och Matte hamnade faktiskt rätt i en rondell och kom rätt vid Enköpingsvägen i alla ombyggnationer. Lunda industriområde ser ut nästan precis som förr och Matte kunde slappna av. Rätt snart passerades Vällingby centrum och Matte körde in vid Hesselby slott för att ta sig vidare till Hässelby strand. Framme. Äntligen fick hundarna komma ut och röra på sig och Matte var faktiskt inte mer än femton minuter sen och de övriga två gästerna hade inte anlänt. Hundarna fick all uppmärksamhet och trivdes utmärkt! Jubilaren tillhör familjen.

Några trevliga timmar senare var det dags att göra resan omvänt och det är som nämnts tidigare en helt annan sak. Här kommer man rätt ut på Enköpingsvägen och sedan står det Norrtälje. Resan hem gick trettio minuter snabbare.

Vid hemkomsten måste Matte naturligtvis åter ge damen i GPS:en en chans att vakna. Om inte annat för att Matte skulle kunna tala om för henne vad hon tyckte om det illojala sätt hon tagit ledigt på. Just när Matte behövde henne som bäst!

Varpå GPS:en körde igång lika fint som på samma plats en halv dag tidigare. Vadå sovande dam? Hon var hur alert som helst efter att sovit hela eftermiddagen.

Var detta ett aprilskämt? Det var ju den första april!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)