Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÅREN KOM AV SIG

2020-05-15

Torsdag.

Lapskflocken tog det lugnt i stugan på förmiddagen, i väntan på att nattens kyla skulle ge sig. Temperaturen ligger under eller kring nollan varje natt och det positiva är att vårens blommor inte blommar över som när sommaren exploderar och allt är över på en vecka. Nu blommar både påskliljor, pingstliljor, hyacinter, pärlhyacinter och vitsippor när tulpanerna börjar slå ut! Det var värt all möda i höstas att förnya beståndet av vårlökar framför stugan, nu när allt sprakar i många färger! Syrénerna står i knopp och häggmispeln lyser i vitt i kvällssolens motljus! 

Fram på förmiddagen nådde solen även det egna reviret och frosten släppte taget. Under några timmar fick himlen vara oskyldigt blå! Snart dök dock svarta och hotande moln upp i söder och oväder såg ut att göra entré på scenen. Helt plötsligt kastade sig vinden in i den lilla dalsänkan längs bäcken och tog tag i de nu allt grönare trädkronorna! Från relativt varmt och skönt i sol och lä blev det otäckt svinkallt i de hårda ishavsvindarna med snö i luften! En plötslig vinterkänsla spreds över nejden och de båda Lapska tackade för att få komma in i stugvärmen tillsammans med Husse och Matte!

De mörka molnen drog bort och solen återvände och så höll det på resten av dagen. Två årstider varje timme. En halvtimme av vardera enligt någon sorts schema. Husse tog en rätt snabb prmenad i skogen med hundarna och Matte kunde äntligen gräva runt i sina hittills orörda pallkragar. Gammal jord blandades upp med kogödsel och plantjord och Matte fick ett styrketräningspass genom att lyfta, tömma och gräva runt ett flertal femtioliterssäckar. Varav en blivit invändigt genomblöt och blytung! Med en mathållning som styrts av hemförsel av allt ätbart med hjälp av andra och mycket trädgårdsarbete samt raska hundpromenader börjar byxorna sitt löst på Matte. Vilket är en bra sidoeffekt. 

Påtagligt många söker sig nu ut för att promenera och även motionspromenera med stavar och raska steg förbi Lapskflockens revir. Äldre i området som inte passerat förbi på vägen tidigare, går nu sin dagliga runda. Man har medvetandegjorts om att en någorlunda god grundkondition kan påverka utgången av en coronainfektion. På parkeringar i anslutning till de två  närbelägna naturreservaten är det fullt som i bär- och svamptider. Skogen tvärs över vägen är inte ett naturreservat och inte försedd med vandringsleder. Det är bara en gammal vanlig skog men mycket kuperad och inte helt enkel att ta sig fram i då alla bergknallar med berg i dagen liknar varandra på kartan. Få ger sig ut här och Lapskflocken har över åren sällan mött andra ett stycke in i skogen. Det är en ynnest att få gå ensam i skogen med hundarna! En skog uppskattad av vilda djur. Uppskattat är det dock inte att vildsvinen har börjat besöka vägar och hus nattetid och de lämnar kullvälta soptunnor efter sig! De nya tunnorna för kompostering lockar säkerligen fram dem, med sin lufthål och innehåll med för grisar attraktiva godsaker.

Planen var att Matte skulle ta en hundpromenad i god fart innan middagen, men så blev det inte. Matte bangade ur när nya blåsvarta moln drog in och vinden blev hård i byarna. Kroppen hade fått sitt när den sista jordsäcken var lyft till skottkärran, upplyft i den dubbla pallkragen, (upphöjd på lastpall dessutom) och blandad med befintlig jord och kogödsel. Hundarnas tuggringar var uppätna, Husse var klar med sitt och Matte var lat och gick in och lagade middag, i stället för att gå en powerwalk med hundarna.

Var rädda om er och ha en fin helg!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)