Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VINDSTIGAR och TRÄDGÅRDSHÄNG, foton

2023-05-12

Onsdag.

Kvällens träning var förlagd till en stor industritomt där gruppen inte tränat under vintern, annat än inomhus i en stor förrådslokal. En inhägnad tomt med stora ytor med allt mellan himmel och jord att gömma sig bland. Förrådstält, fordonsuppställningar, byggmateriel, bodar, krandelar och en hel del till. Området har en naturlig störning i form av en järnväg tätt inpå staketet, där tågen rusar fram väldigt tätt inpå varandra. Här kommer vindarna åt och kvällen var idealisk för Dima för att träna vindstigar i miljö. 

Upplägget var att en figurant i taget skulle gå ut och gömma sig bland betongfundament, containrar och mängder med staplade järbalkar; på ett sådant sätt att deras vittring skulle föras med vinden ut mot en tänkt väg där Dima skulle föras i lina. Han skulle alltså gå med Matte på tvärs mot vinden och hitta figuranter på löpande band, men bara en i taget. Lägger man ut flera figuranter samtidigt kan vittringarna slå ihop och förstöra syftet med övningen. Det är viktigt att hunden lär sig att aktivt söka vittring i vinden! Risken finns att en ung hund i början av sin utbildning lär sig att "förr eller senare får man en vittring om man bara springer omkring lite planlöst". Matte vill att hennes hundar lär sig både att aktivt söka vittringar, samt att de lär sig bra sökmönster. Hundarna skall lära sig hur man effektivt söker igenom ett område på egen hand utan styrning och det gör de om de från grunden har lärt sig att aktivt söka vittring med hjälp av vindar och vinddrag.

Dima var taggad när han togs ut i ett för honom nytt område! Nosen gick i alla väderstreck när han i lina fördes på tvärs mot vinden längs en bred och öppen 'gata' avgränsad av en byggnad med tre väggar och tak med uppställda fordon och annat på ena sidan och ett stor yta med föremål såsom nämnts ovan på den andra sidan. Längst bort passerade just ett långt tåg under stort oväsen. Dima måste kolla allt! Han stannade till och vittrade med jämna mellanrum och plötsligt nåddes nosen av vittringen från den första gömda figuranten! Dima drog iväg i linan och ville in bland alla föremål. Matte hängde på och när Dima nått nästan ända fram till figuranten fastnade Matte mellan balkar och stolpar där Dima kom emellan men inte Matte. Sådant händer. Matte släppte linan och Dima nådde fram så att han kunde belönas av figuranten. 

Nästa figurant hade gömt sig under tiden och Dima sattes åter i arbete. Han blev mer och mer fokuserad på söket och allt mindre intresserad av omgivningen. Ibland kunde inte heller Dima gå raka vägen fram till figuranterna i vittringsstruten, utan måste ta omvägar runt föremål för att nå hela vägen fram. I det läget krävs det av hunden att den kan går ur vittringsstruten och åter söka vittringen för att lyckas ta sig fram till figuranten/vittringskällan. 

Dima fick denna kväll hitta en för honom helt okänd figurant. En gruppmedlem som ägnar sig åt mycket och som inte har närvarat sedan Dima kom med i gruppen. Dima var lika lycklig över att hitta denna, för honom okända människa, som han alltid är när han fyndar på träningarna. En hund som för ett halvår sedan var ytterst fundersam vid varje nytt möte, men som mycket snabbt blev kompis med alla han träffade. Dima är nästan mer lycklig över att hitta en människa! Än över att hitta en människa som bjuder på godis. Figuranter förefaller värderas högst; inte godiset.

Aili fick ett frisök med fyra figuranter gömda i området. Hon gick ut i full fart och flög igenom området och fångade flera vittringar samtidigt. Mycket energi och sökglädje fanns det där! Matte försökte styra men Aili hann inte riktigt lyssna. Hon hittade sin första figge i ett förrådstält och Matte försökte sedan styra Aili vidar upp till vänster längs ett staket. Aili hade redan lokaliserat figgen till höger bland balkarna. Hon tog sig tid att skallmarkera helt kort innan hon styrde om och lyssnade på Matte och fortsatte till vänseter och hittade Husse och skallmarkerade. Aili återupptog sedan på eget initiativ hittandet av figgen till höger och avslutade med en mycket bra skallmarkering som vägledde Matte rätt. I flygande fläng plockade Aili de återstående två figurantern utspridda i området. Mycket snyggt och säkert jobbat av en självständig och rätt strukturerad hund med med bra sökvanor.

Klicka för större bilder.

Torsdag.

Efter en förmiddag med diverse ärenden som måste uträttas, höll sig Matte och hundarna hemma på tomten. Matte hade köpt frysta märgben av nöt som Aili och Dima höll sig sysselsatta med hela eftermiddagen och själv trädgårdsjobbade Matte. Potatisen måste ner i jorden och fröer sås, nu när jorden äntligen blivit varm. Jordsäckar kärrades ut och Matte styrketränade. Dagen avslutades med en hundpromenad när solen sänkte sig över skogen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)