Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MATTES PC

2019-02-08

Torsdag.

Alla djur är beroende av sina ägare och när ägarnas vardag påverkas av något spiller det naturligtvis över på djuren. Varför Modjis och Ailis vardag är aningen förändrad i förhållande till hur Matte skulle önska att det var. Gradvis under året som gick minskade promenaderna, både vad gällde längd, fart och antal tyvärr. Husse hade problem med ryggen (visade sig vara diskbråck) och Mattes originalhöft tog slut. Båda krämporna fick anses som tillfälliga handikapp, men icke förty sammanföll de till men för hundarna. Som nu förhoppningsvis kommer att få en vardag mer så som Matte vill att de skall få ha det. Husses diskbråck fixades till slut av en naprapat och Mattes onda och hindrande höft har hamnat i hinken för avfall.

Nu skriver Matte om sin rehabilitering för att ni kära läsare skall veta att Matte gör sitt bästa för att hundarnas vardag snart skall bestå av längre promenader igen och lite mer träning av lite av varje. Att Matte trampar motionscykel eller övningsgår på Biltema eller i andra butiker gynnar dem inte för stunden. Men en vår med barmark och en Matte utan kryckor finns inom räckhåll. Då kommer både Husse och Matte åter kunna ta det långa benet före och hålla mer än styrfart på hundpromenaderna, som kan bli längre än vad som är möjligt i dagsläget.

På torsdagen träffade Matte sin PC. Sjukgymnasten alltså. Som är en OMT sjukgymnast med inriktning på idrottare. Han var mer än nöjd med Mattes mobilitet och det sätt träningen skötts på. Att gå i djup snö var perfekt! "Det är du som gör jobbet! Jag är bara din coach"! Så händelsevis fick Matte en PC - en personal coach! Matte kan nu efter fyra veckor med protesen gå utan kryckor inomhus, varför en del av läxan blev att gå på tå med bensparkar bakåt! Det lät ju helt galet att Matte skulle kunna gå så! Utan kryckor! Men peppad av coachen testade Matte och det gick faktiskt riktigt bra! Mycket bra för balansen! Bra för hundarna! Matte blir stadigare och starkare för varje dag. Man får inte glömma att ledkapsel och muskler varit upp- och avskurna och sydda och att de yttre stygnen togs för en vecka sedan. En annan del av läxan är att stå framför en stol och nästan sätta sig. När man nästan når sitsen med rumpan skall man ställa sig upp igen. Gång efter gång. Dessa rörelser är säkert bra hemmaträning för alla! Proteser eller inte.

Matte joobbar på med målet att så snart som möjligt kunna gå långt och fort. För hundarnas skull. Från och med nu går Matte ganska mycket dagligen helt kryckfri i stugan, som träning och av praktiska skäl. 

Vägen som Matte gåtränat på utanför stugan har det nu regnat på och den är moddig och hal och enligt Husse totalförbjuden för Matte.

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)