Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

JO, HAN ÄR PLATT!

2023-02-23

Onsdag.

På kvällens träning bevisade Dima att han är platt.

Träningsgruppen tränade åter i den gamla sjukhuskällaren med sina olika rum. Som träningsplats för räddningssök är denna källare väldigt bra. Det är uppvärmt och figgarna behöver inte frysa. Det är fläktsystem som gör att draget i rummen kan spela hundarna spratt vittringsmässigt. Det är bullrigt, vilket ställer krav på hundarna som störning. Det är en lokal med en anslutande kulvert där hundarna kan ligga uppbundna och de slipper ligga i bilarna och vänta på att få jobba. Vilket även är mycket bra täning bara det. Passivitetsträning.

Tränade gjorde tre Lapska Vallhundar, en Jaktlabbe och Byrackan Dima från Öst-Europa, som är en sort för sig. En hund av typen Eastern European Village Dog må väl närmast kallas Österuropeisk Byracka på svenska.  Ordet "racka" lär härstamma från fornnordiskan och var initialt inte nedsättande. En byracka var en hund av obestämd härkomst som höll till kring byarna. En Village Dog enligt dna och ett genlabb. 

Aili fick ett stort frisök med några tomma rum där ingen figurant var gömd och det stora fläktrummet, där tre figuranter var gömda längst in i olika utrymmen. En fjärde figurant var gömd precis innanför dörren till detta rum, i en liten nisch. Aili fick vittringen från figuranten strax innanför den stängda dörren, på långt håll utanför lokalen. När Matte öppnade dörren startade Aili med sådan fart att hon rusade förbi gömstället. Hon fann sig dock snabbt och tvärvände och skallmarkerade figuranten, som gömt sig bakom en stor sopbehållare. Aili sökte sedan vidare inåt och snart kom den första skallmarkeringen vid en funnen figurant. Matte visste inte exakt var dessa tre figuranter längst in i lokalen hade gömt sig, men Aili löste uppgiften fint och snart var alla fyra figuranterna hittade och markerade av Aili.

Dima skulle testas om han kom ihåg hur det var när någon hade gömt sig högt uppe under taket i fläktrummet. Inte lätt på något vis. På samma plats som när Dima  var här senast gömde sig en figurant uppe på en fläkttrumma, för att bli hittad av Dima. Det tog lite tid för Dima att kunna klura ut exakt var den gömda människan befann sig, men när han löst uppgiften visade han för första gången med vajande svans att han fyndat! En form av markering som Matte kan läsa. När den högt placerade figuranten klättrat ner, fick Dima söka igenom ett litet rum som är ett förråd. Här fanns en person gömd och Matte visste inte var. Nu skulle Matte träna på att läsa sin nya hund. Dima fastnade snart i ett hörn och var mycket intresserad av ett stort plåtskåp. Svansen började sakta vagga och Matte förstod att Dima hade fått vittring och stod stilla och avvaktade. Snart var Dima säker på att en människa fanns i skåpet och han försökte peta upp dörren som stod aningen på glänt. Duktig Dima!

Avlsutningsvis fick hundarna en uppgift som innebar problemlösning. En figurant gömde sig i ett mindre rum, strax innanför ingången, men osynlig utifrån. Dörröppningen byggdes för med tre stora sopbehållare på hjul och utrymmena emellan tätades med olika mindre föremål, som en brandsläckare och en fylld plastsäck. Vid den ena kanten fanns en möjlighet att ta sig in intill dörrkarmen, om hundarna hoppade upp på två lastpallar lagda över varandre för att komma emellan vägg och sopbehållare.

Aili fick börja. Hon fick vittring och gick i skall. En avståndsmarkering och en bra sådan. Men Matte ville inte köpa markeringen innan Aili verkligen hade försökt komma in och bad Aili om "bättre"! Aili jobbade vidare och hittade möjligheten att komma förbi bråten i dörröppningen genom att hoppa upp på lastpallarna och sedan ner på insidan. Så var det problemet löst. Figuranten skallmarkerades fin.

Övriga hundar löste uppgiften på lite olika sätt och olika snabbt, men Dima gjord på sitt sätt. Är man platt så är man. Han upptäckte snabbt att en människa fanns inne i rummet, samt att det var en massa föremål som hindrade honom att komma in. Dima scannade läget , fattade ett beslut och slängde sig ner på golvet. Snabbt ålade han sedan, liggande på sidan, under en av de stora sopbehållarna och kom in till figuranten, där han fick sin belöning. Nybörjaren löste prooblemet snabbast av alla. Han lider inte av förutfattade meningar och han är plattast av dem alla. Troligtvis. Ingen annan har någonsin testat den metoden i detta sammanhang. Dima är lite eljest på sitt sätt. Han är väldigt smart! Samt slank och smidig.

Matte skall köpa femtio nya staketstolpar för att förska göra fårnätet vid Torpet omöjligt att krypa under för Dima.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)