Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OVÄNTAT MÖTE

2014-04-29

måndagen hade Husse tagit ledigt för att han och Matte skulle kunna göra vårens obligatoriska Ålandsresa. Hundarna fick en långpromenad på förmiddagen och tillbringade hela förmiddagen utomhus på tomten i övrigt. Båten avgår mitt på eftermiddagen och kommer tillbaka tidigt på kvällen, så hundarna klarade sig bra tack vare att Cockermatte släppte ut dem i halvtid. Till Kapellskär tar det knappt en timme att köra och man går aldrig av båten, som vänder i Mariehamn. Matte fick ett sms om att hundarna varit ute och en "galen unghund".....

Husse och Matte åt buffé, som var något extra på denna resa. Ny kock? Många nya och udda, men goda, kryddningar av både sill och lax. Bland efterrätterna märktes Pascha så här nära påsk. Jättegott! Samt Memma, som Matte tycker är mindre gott. Som bordssällskap hade Husse och Matte en 82-årig dam med barbarn som hjälpreda. Det blev en mycket trevlig samvaro kring bordet.

Efter maten beslöt Husse och Matte att gå ett varv i butiken, för att spana in vad som skulle inhandlas på tillbakavägen. Strax innanför butiksdörren kom en kvinna skyndande ikapp och Husse hann knappt se vem som gav honom en stor kram! Matte fick också en. Det var hundträningskompisen J. från Åland! Hon och hennes man hade varit i Sverige på träningsläger med sina båda hundar. De fick se  Husse och Matte lämna matsalen, där även de befann sig.  Husse var på Åland i höstas och blev synnerligen väl omhändertagen av träningsgänget där, när han bidrog med lite tips vid träning i deras ruinområde. Matte valde då att stanna hemma med en högdräktig Modji och Násti.

Nu blev det hundsnack resten av resan över till Mariehamn. Gemensamma träningar planerades. Aili måste få ett pass även hon, samt rabiesvaccineras. Så bra att inga blodprov behövs längre!  Praktiska problem som avmaskning titt och tätt för dem som ofta reser över gränsen diskuterades. Det kan bli oerhört dyrt! Vissa smidiga lösningar börjar dyka upp med mobila veterinärer, som underlättar byråkratin kring avmaskningarna. Privata initiativ. Att träna i nya grupper är oerhört  givande och ett utbyte med Finland har tidigare skett vid flera tillfällen. Násti och Modji har tagit båten över många gånger. Då till Esbo och ruinområdet där. Nu är det Ailis tur att få resa utomlands och träna. Hon får starta med en tripp till Åland så småningom.

Alla passagerare på en Ålandsbåt är inte helt nyktra. Två par i Husses och Mattes ålder satt på akterdäck när Lapskägarna passerade. En av männen kallade Husse för Aschberg. Skulle vara frisyren kanske? Men den är ju rätt populär! Mannen var tvärsäker på att många andra tagit fel många gånger.......  Nej, men någon såg ett foto hemma hos Matte i början av hennes och Husses tätare umgänge och blev imponerad över att Matte kände Norén..... 

Medelåldern på dessa Ålandsresor på vardagar är hög och Husse och Matte sticker inte ut. De stack inte heller ut när de släpade inköpen till bilen (eller bussen). Weekendväskor på små hjul, innehållande allt annat än kläder. Förklädda "dramaten" med skramlande innehåll.....  På Åland finns ett bryggeri som brygger fantasktikt öl! Stallhagen.

Matte köper tuber med skinkpastej för hundträningen. Endast sju tuber fanns i kylen. Men Matte skulle handla även åt andra och frågade efter fler. För en tia styck har de blivit populära som belöningsgodis. Men tji tuber! När Matte frågade efter totalt trettio tuber blev den tillfrågade mycket förvånad. Minst sagt. Inte så många köper skinkpastej på tub tydligen.  Inte mindre blev förvåningen när Matte berättade varför hon ville ha så många.....    Men mannen fann sig och lämnade sitt visitkort. Bad Matte ringa i god tid och beställa inför nästa Ålandsresa. Toppen! Ett tips Matte vidarebefordrar. Skall ni resa till Åland/Finland och vill köpa något speciellt, så slå en signal så att de säkert har det på båten. Tuberna är billigare på Viking än Silja. 1 Euro kontra 1,10.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)