Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BERGSGETEN DIMA, foton

2023-06-30

Onsdag.

På veckans träning ändrades träningsplatsen i sista stund, då ett åskväder drog in över reviret. Detta resulterade i ett blixtnedslag med markbrand någon kilometer bort och slagregn med 14 mm. regn på en halvtimme. Att träna utomhus i en bergtäkt i närheten kändes som en dum idé. Varför Matte styrde om den som var på väg till träningen till samma plats som senast, där det då pågick en stor brand med explosionsrisk en halv kilometer bort. På väg till träningen mötte flocken fyra brandbilar och bilar från försvaret och flygvapnet.

Många är upptagna av annat och denna kväll tränade bara tre hundar. Aili, Dima och Ailis son Sumo. Vid ankomsten till träningsplatsen var den stora hallen med uppställda fordon öppen och ett mindre jobb pågick, varför de tre hundarna fick inleda träningskvällen med ett kopplat uppletande på fordon utanför. För tillfället var det uppehåll. Sumo är en stjärna vad gäller uppletande och har tränat mycket tillsammans med sin matte; som nu hade bett Matte att gömma en liten spårapport, ett plastföremål och en liten metallbricka på/intill fordonet. Matte valde att placera metallbrickan på marken intill ett av de stora däcken, då det mesta på den stora trailern var av metall. Träpinnen hittade Sumo snabbt! Plastföemålet var inte heller jättesvårt att hitta och till slut hade han även hittat den två centimeter lilla metallbrickan med hål i. Sedan var det Ailis tur och det gick väl "så där". Hon löste uppgiften till slut. Dima har aldrig gjort något liknande och han fick nu en första lektion. Dima är en hund som ställer upp på det mesta och inte för att han visste vad han förväntades göra, men viljan att jobba var det inget fel på! Med god assistans av Matte lyckades även Dima lösa uppgiften.

Nu var de klara i fordonshallen och det var fritt fram för de tre hundarna att få frisöka i den stora lokalen. Där en sprillans ny grävmaskin, direkt från fabriken, stod mitt på golvet. Måtte inte hundarna repa den röda glänsande lacken....  Matte valde att gömma sig i hytten till en gammal och sliten maskin och Sumo fick jobba en hel del på den vittringen. Båda dörrarna var uppställda med en liten springa och vittringen for ut och bort från två håll. Sumo är duktig och envis och till slut blev Matte hittad. Aili fick en liknande uppgift och Husse hittade ett jättebra gömställe! Att komma ner gick väl bra - men att komma upp blev svårare!

Klicka för större bilder.

Dima fick frisöka även han och det fanns en del gammal vittring kvar kring de stora däcktravarna efter Sumos sök. Husse hade då gömt sig i en stor plåtlåda med lock intill däckhögen. Nu sipprade uppenbarligen gammal vittring ut och upp mot däcken. Helt plötsligt stod Dima högst upp och ingen såg hur det gick till. Han bara var där, efter att ha varit utom synhåll bakom däcken en stund. Matte försökte visa Dima att han skulle gå ner till vänster, där däck var staplade i olika nivåer och det enda ställe där han kan ha tagit sig upp. Dima hade andra planer och gjorde helt om och hoppade helt sonika rakt ner på betonggolvet; från lite mer än två meters höjd. Ett gott stycke ovan Mattes huvud. Dima gick lite lätt omkull men var snabbt på benen och hittade sedan Husse i grävmaskinshytten, i andra änden av lokalen. Han hade inte skadat sig i nerhoppet. En välmusklad kille numera.

Torsdag.

Renoveringen av Mattes ögon avslutades med stygnborttagning hos den skicklige ögonläkaren med plastikutbildning. Att vända ut och in på ögonlock och korta av en sena bakom ögat, för att hissa upp ögonlock som fallit ner över pupillen går att göra; dock är sådana ögonläkare sällsynta. Mattes syn var kraftig påverkad och något behövde göras. Matte såg ut som om hon somnat. Vid en kompletterande operation togs en remsa med överflödig hud, som skymde ögonen bort. Bland optiker förefaller sådana möjligheter till synförbättring var något okänt tyvärr.

Matte hade en himla tur som hittade Patrik Radberger, som är en konstnär med stor hantverksskicklighet när det kommer till att återställa ögon till normala synfält och därmed förbättrad syn. Man skall inte behöva förlora körkort och snubbla på grund av att ögonlocken ramlar ner över ögonen. Det finns hjälp att få. 

Hundarna, som hade fått stanna hemma i den svala stugan när det var 29 grader ute, fick en långpromenad med Matte i kvällningen. Ännu var det varmt, men betydligt svalare.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)