Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OVÄNTAT BESÖK

2013-07-09

söndagen kom ett sms med en förfrågan om ett besök av ett av Nástis barnbarn! Han hade varit på ett björnprov ett stycke norr ut och skulle passera trakten på väg hem. Jätteroligt!

Strax innnan de anlände kom ett akut larm om sök efter en saknad turist i Stockholm. En man som i förvirrat tillstånd avvikit från sitt sällskap. Mer information skulle komma om samlingsplats och tid senare. Samordning med polisen. Lite smått rörigt blev det. Middag fixades och hundarna fick umgås fritt i trädgården, innan Husse tog med Modji in till stan för att hjälpa till att söka. Det finns många grönområden i Stockholm där sökhundar kan göra nytta i dessa siturationer.

Matte och Násti stannade hemma och umgicks med Nástis barnbarn och hans matte under kvällen. Matte fick titta på filmen från björnprovet och killen hade skött sig jättebra tyckte Matte.  Husse och Modji återvände framåt midnatt och mannen hade då varit iakttagen på olika håll, när han ätit bland annat. Han hittades senare under natten vid liv, av en polispatrull.

Måndag.

Nástis son fick följa med till Hakungekrossen för att prova på sin mormors uppväxtmiljö. Bland sprängstenblock, grushögar och byggbråte. En helt ny miljö för grabben. När hans mormor Násti och halvmoster Modji drog iväg bland bråten var det svårt att motstå att följa med, trots ovanan och mycket spring och klättrande blev det. Några vindstigar fick grabben också prova på.

Násti fick göra ett kopplat sök under knepiga förhållanden, med sin dottersons matte. Husse hade  försvunnit och ingen visste var han fanns. Vinden slog hit och dit mellan bergsidorna och det visade sig att vittringen från Husse tog en för de båda mattarna oväntad riktning. Han låg i en container, långt ifrån där vittringen slog in i gamla brosektioner staplade på varandra som en hög vägg. Násti hade helt rätt, men lite långt bort, när hon skallmarkerade. Matte var inget stöd när det gällde att klura ut var Husse var gömd. Van vid att man kan gömma sig även där det synes totalt omöjligt att krypa in.

Modji fick söka efter Husse som var gömd på samma ställe, men i ett frisök. En väsentlig skilllnad för hunden, som då fritt kan fara omkring och hitta bästa vittringsvägarna och vittringsförhållandena, utan något drivankare. Hon löste uppgiften snabbt och fastnade inte vid brosektionerna, när hon slapp andras åsikter och förväntningar. Med kopplad hund är det svårt att inte påverka hunden. Matte stod i mitten av området och lät Modji jobba självständigt varhelst hon ville. Nu visste Matte dessutom var Husse var gömd. Även det en annan söksituation för Modji än för Násti. Att Násti hade en "okänd" förare var inget ovanligt. Både Násti och Modji lånas ut ibland för att vänja dem vid att jobba oavsett förare.

Besöket avslutades med en gemensam måltid på Brottby Café. Tack för att ni kom och för att vi fick lära känna Nástis barnbarn och Gázzis barnbarnsbarn. En trevlig bekantskap! En kille som katten Mysjkin blev mycket förtjust i! Trots att grabben ville leka med den gamla kattfarbrorn, ville Mysjkin inte hålla sig uppe på soffan. Han ville gärna låta sig lekas med! Men en ung hund och en gammal katt behöver övervakas, då gamla katter kan vara lite sköra. Att Mysjkin gillade även detta hundbesök rådde inget tvivel om! En ganska speciell katt är han och han mår för närvarande bra. Men ute vill han bara gå på korta koppelpromenader. Han får välja själv hur han vill ha det. Med ålderns rätt.

 

 

Antal kommentarer: 2

2013-07-09 13:44:38 - Anette

Kul att ni fick träffa Signesonen och tråkigt att jag inte kunde vara med. Hoppas vi kan ses och träna senare i sommar :)

2013-07-10 07:58:39 - Marianne

Du är alltid välkommen! :)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)