Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

REGLER...

2013-03-26

För dagen känns många rubriker tänkbara:

Mark Levengoods farmor: "Det är bara att bryta ihop och gå vidare!"

Torsten Flinck:"Jag reser mig igen!"

Man måste ju peppa sig själv. Ta sig i kragen är inte lätt, med en tröja utan krage....

Nu tog Cockermatte Lapskmatte i hampan och fick med henne ut på den sedan en tid planerade rallyträningen. Dagen då allt hände var initialt utvald för träning. Dagen då alla måste uppöka Albano för en vecka sedan. "KAOTISK DAG" i dagboken. Blev det liksom annat som tog över och rallyträning var inte vad som tog upp de två mattarnas tankar.

måndagen kom livet liksom ikapp Matte. Tid till tankar och känslor. Ingen hund som krävde vård eller medicinering.

För säkerhets skull hade Matte anmält Modji till en rallytävling/fortsättning i Vallentuna i slutet av maj. För att ha något mål att sikta in sig på. Men vid koll med SKK på måndagen ges inga dispenser från karens vid valpning. Modji fick en valp som inte levde vidare. Hon har inte fött och fött upp en hel kul. Tävlingen under några futtiga minuter, gående på en gräsplan, kan inte anses vara fysiskt belastande. Men svaret gavs snärtigt och entydigt: "Vi beviljar inga dispenser." För Matte som förklarat anledningen till samtalet, om den förlorade kullen, arten av tävling, kändes det hårt och ovänligt. Man kan säga saker på så många sätt. Ett litet "tyvärr" hade känts aningen bättre.

Regler är regler! Visst. Men kan man inte vara flexibel och se till situationen? Den här tiken mår definitivt bättre av att få vara igång. Matte kommer att träna rally med Modji som tidigare. Korta pass. Men att utföra motsvarande prestation på en tävlingsplan får Modji inte. Hon borde alltså inte heller få träna. Enligt karensbestämelserna, eftersom det anses vara olämpligt med den typen av aktivitet efter en födsel. Om nu någon känner att Matte utsätter Modji för något olämpligt så tar Matte den risken. Modji utan sysselsättning, med en förlorad valpkull, blir definitivt en olycklig Modji. Matte tar risken att betraktas som en lagbrytare när Matte låter Modji få mental stimulans för att få livet att gå vidare som vanligt. Matte påstår sig se till sin hunds bästa. Men någon tävling blir det inte. Matte lovar.

Man får inte heller, enligt SKK- reglerna, transportera en dräktig tik så nära förlossning som en vecka innan. En begriplig regel. Men hur gör man om tiken behöver uppsöka veterinär en vecka innan? Inte akut, utan för en herpesvaccination?

Det är inte lätt med regler alltid. De båda mattarna har ständigt ämnen för trevliga diskussioner.

Matte var svårmotiverad men Cockermatte är så trevlig så enbart tanken på lite umgänge fick igång Lapskmatte.

Matte promenerade med hundarna upp mot sjön, medförande en fäll. En fortsättningsbana lades ut och Násti fick börja. Matte konstaterade att förlusten av Nástis vänsteröga härvidlag inte var till hinder på något sätt. Násti satte sig till och med rakare och svängde inte ut med rumpan lika mycket, som när även vänsterögat ville titta på Matte. Matte vet inte vad Matte kände inför det riktigt. Men resultatet blev ju snyggt.... Násti skötte sig jättebra och frontade nu betydligt lättare än tidigare. Momentet har satt sig. Matte blev snurrig i spiralen, men lyckades fixa balansen. Násti fick köra banan flera gånger. Båda mattarna körde samtidigt och var störning åt varandras hundar. Som var mycket duktiga och struntade i kompisarna under arbetet. Kanske Násti kan startas i nybörjarklass i sommar? När inte Modji får tävla. Vi får se.

Násti fick vila i solen på fällen  i en mjuk snödriva och Modji fick jobba lite. En tokgasad Modji som inte läst några regler. Hon måste dämpas för att komma i lämplig arbetstemperatur. För mycket skutt! För mycket skall! Modji var GLAD! Härligt! Äntligen träning som förut. Modji gick kanonbra när hon fått traska igenom banan några gånger. Klart godkänt på tävling. Men får inte....  Attans!

Ett gott stycke längs vägen hem hoppade Modji högt i luften och hade dragkamp i kopplet med Matte. Násti uppförde sig som den mogna dam hon är och höll sig på marken. Vid Mattes sida. Två nöjda och belåtna hundar njöt av lite sol på glasverandan vid hemkomsten.

En lite piggare Matte gjorde sina hundar sällskap med en fika i solen.

Ett stort TACK till Cockermatte, för stöd och peppning när kragen saknades.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)