Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SÅ HÄNDE DET IGEN

2023-11-14

Måndag.

Innan städtjejerna kommer måste man städa...  Nja, städade gjorde väl inte Matte - men plockade undan. Allt det där man strör omkring sig som inte har några egentliga platser och som används ofta och är på väg mellan olika platser. Förmiddagen ägnades åt föreberedelser inför den månatliga, mer ordentliga, städningen av stugan. Numera har dammsugaren fått en ny förare helt enkelt. Sopar hundhår och indragen sand/grus och torkar av i köket och liknande pysslar Matte ännu med alldeles själv. Dock inte grovgörat. Matte lägger nu mycket hellre ork och tid på roligare saker, som att ta hand om hundarna och trädgården.

Flocken gav sig iväg hemifrån mitt på dagen och målet var Nedergården utanför Rimbo. Här fick hundarna ägna sig åt att från bilen studera livet kring gården och Husse parkerade sig med en kopp kaffe på fiket. Matte strosade runt och tittade på allt man kan köpa och nu var det julpryttlar som tillkommit. Smakfulla grejer kan man handla här. Till hem och trädgård, till lyst och att skänka bort. När Matte tittat färdigt hade hon plockat på sig blivande julklappar till några närstående. Till sig själv köpte Matte en gammaldags julkalender med glitter! Samt Nickel Gammaldags. Nostalgi till jul och man blir som barn på nytt när man blir gammal! Eller så tillåter man sig att visa barnet i sig när man passerat en viss ålder! Det är inte så viktigt att verka vuxen längre och man bryr sig inte så mycket om sådant som var viktigt tidigare i livet. Prestigen svalnar. När inköpen var gjorda var det för tidigt att fara hem. Rämacka och ostpaj blev en bra lunch, innan flocken for hemåt. Messet om att städningen var klar kom väldigt lägligt. Två duktiga tjejer hade slitit under två timmar.

Mörkret föll snabbt och direkt efter hemkomsten klädde Matte hundarna i reflexskynken och sig själv i reflexkläder, samt tog på sig pannlampan. Grådisigt och nollgradigt hade det blivit. Hundarna tackade och tog emot och pinnade på i god fart. Vägarna låg öde och endast en bil mötte Matte och hundarna. Som uppenbarligen syntes mycket väl, då bilföraren bländade av hänsynsfullt i mycket god tid.

Så ringde mobilen. En mycket upprörd person hade varit på hundpromenad på eftermiddagen. Den egna hanhunden hade blivit överfallen av en hanhund utrusande på vägen, vid passagen av en fastighet. Nu ville den överfallna hundens ägare få veta den korrekta rasen på den hund som rusat ut och som är hemmahörande på adressen. En anmälan skulle göras. Fastighetsägaren ?/hundägaren vägrade uppge sitt namn och lämnade platsen. Denna hund är aldrig kopplad på promenader i området och den har tidigare uppfört sig på liknande sätt vid möten med hanhundar. Den har varit i slagsmål ett flertal gånger. För några dagar sedan kände Matte stor oro vid ett möte och stannade upp till dess den mötande hunden kopplats upp. Med bara tikar har det fungerat fint vid möten. Men nu med Dima har Matte varit mycket osäker med tanke på hundens rykte. Nu skulle anmälan göras till polis och Länsstyrelse och ras på hunden måste anges. Anmälaren har lagt ut händelsen på Samfällighetens offentliga hemsida. Den hundägare vars hund nu blivit överfallen är ordförande i Samfälligheten och han har definitivt tröttnat på alla samtal om lösa och icke styrbara hundar, som anfaller förbipasserande på vägarna i området.

Den här gången var det ingen hund som på något sätt kan kategoriseras som kamphund som gick till anfall. Det var inte någon typ av "Bullhund".  Som i princip alltid är det handhavandefel från hundägaren/hundföraren som är grunden till dåligt uppförande hos en hund. Den här gången var det en Finsk Lapphund. Som hatar alla andra hanhundar och har en ägare eller ägaren närstående som inte tar ansvar.

Alla hundar kan få dåligt rykte på olika sätt, om de hamnar hos människor som inte borde ha hund och inte inser att de har ett ansvar. Både kontra sin hund och omgivningen. Det är så lätt att en viss ras får dåligt rykte på grund av fel ägare och handhavandefel och brister. Även en Lapphund, hos fel människa och fel hanterad kan alltså uppföra sig väldigt illa och få ett dåligt rykte. Att ha hund är inget som passar alla.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)