Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING TROTS VÄRME

2021-06-10

Tisdagen inleddes med en långpromenad i området med hundarna, medan vägarna ännu var svala nog. Initialt fick de nosa mycket och markera mycket men vartefter ökade Matte farten för motion och lyckades pressa idealtiden med några minuter på trekilometersrundan, inkluderande en sträcka över en höjd. Därefter blev det trädgårdsarbete hela dagen, med anläggande av en ny rabatt i anslutning till växthuspaviljongen.

Onsdagen blev varm och tryckande och väderrapporten förutspådde åskskurar hela dagen. Så blev det inte alls. Tryckande var det och vid något tillfälle mullrade det på avstånd och mörka moln tornade hotfullt upp sig. Men drog förbi och åskade någon annanstans. Fram på eftermiddagen såg det inte fullt så hotfullt ut när molnen skingrades, men regnkläder packades ner inför en träningskväll för säkerhets skull. Tränade på en industritomt gjorde två Lapsktikar, två Lapskhanar, en Jaktlabbetjej och en Springertjej båda drygt halvåret.

De båda pubertala och alltmer slyngliga och glömska tjejerna, som för närvarnade börjar lida av partiell dövhet och språkproblem, stagade upp sig rejält när det kom till rolig träning! Detta var de motiverade att samarbeta i! Detta med vindstigar och frisök gillar de och visade att de visst kommer ihåg vad de lärt sig tidigare! Även om det hemma i vardagen allt mer verkar som om de inte bibringats några kunskaper alls. Eller över huvud taget förstår vad deras människor säger till dem. De gör lite som de vill och slår dövörat till. Som förväntat i den åldern. Kan inte-hör inte-vill inte. När det kommer till tråkigheter som att komma när någon ropar, sitta när någon säger sitt eller stanna kvar när någon säger att de så skall göra. Ge slynglar och slynglor i begynnande könsmognad  något vettigt att göra, som får dem engagerade och motiverade att samarbeta och att trötta ut sig mentalt. Tonåringar är som de är - två eller fyra ben är rätt egalt. Den första Lapska Vallhunden Gázzi anslöt till flocken nio månader gammal och testade gränser dagligen! Kom i sökträning per omgående och blev en mycket bra räddningshund när hon stagats upp, med mycket energi och motor. En hund med stor integritet, självständighet och egen vilja.

Lilla Lo som är en Springertjej som just löpt för första gången, tog egna initiativ hemma på dagen. Hon struntade totalt i sin Matte och kastade sig ner i vattnet för att bada i värmen. Från bryggan 1,5 meter hög. När det nu kom till att söka rätt på några försvunna personer, uppträdde hon vuxet och i samarbete med sin förare och löste uppgiften fint! Ett kort träningspass inledningsvis och sedan bilvila. Ett nytt kort träningspass avslutningsvis innan hemfärd. På samma sätt tränades den aningen yngre Vinja. Två korta träningspass med bilvila däremellan. De får inte hinna tröttna eller bli slarviga. 

En stor byggnad med betonggolv, tak och tre väggar gav skugga och här blåste vinden rakt in. Fullt med fordon, kabeltrummor och en massa annat bra att gömma sig bland gav en lämplig sökmiljö denna varma kväll. För tre av de vuxna hundarna blev det stora frisök i området med olika upplägg, med figuranter gömda lite utspritt, inkluderat denna byggnad där vinden spelade spratt med vittringar som pressades rakt in och försvårade sökarbetet. Modji, som är en äldre dam på 12,5 år, fick endast söka här inne där det var skugga och svalare. Hon satsade för fullt och höll mycket god fart när hon hoppade över hindrande föremål, under sökandet efter vittringskällorna. Snabb och effektiv var hon och mycket bra skallmarkeringar med ihållande och vägledande skall bjöd hon på. Vilket underlättade för Husse att hitta hund och funnen figurant.

Efter Modjis sök i hög fart tyckte Matte att Modji skulle varvas ner långsamt i värmen, i stället för att bara lämna henne i den svala och genomblåsta bilen. Modji "skrittades av" så som man gör när man rider och Matte förde Modji genom vattenpölar där vinden låg på lite mer för avsvalkning. Rimligtvis fungerar Modji ungefär som Matte, som med tilltagande ålder orkar med värmen sämre än tidigare. Varför Modji kan beöva lite mer omsorger kring sina arbetsinsatser än de övriga hundarna i gruppen. Särskilt när det är varmt. Modjis mamma Násti och mormor Gázzi var i träning med mycket energi livet ut. Träning som anpassades vartefter för den åldrande hunden.

Alltför många hundar får gå i pension och "ställs av" alldeles för tidigt. De ersätts av yngre familjemedlemmar som skall meriteras och får inte vara med och leka längre. Precis som äldre människor måste äldre hundar få meningsfull sysselsättning livet ut! För god livskvalitet! Både kroppen och knoppen måste få stimulans livet ut. Ingen skall behöva känna sig ersatt av yngre förmågor. Varken hundar eller människor.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)