Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AKTIVA VALPKÖPARE

2014-03-31

I helgen har Matte fått sms och bilder med information om vad ett par av valpköparna ägnat sig åt. Det är lika roligt varje gång när man som uppfödare får dela "valparnas" aktiviteter och deras utveckling! TACK snälla alla ni som är aktiva med era hundar och låter dem få visa att de har något i skallen att jobba med! En och annan utställning som miljöträning och för bekräftande att knytten utvecklas till rastypiska vuxna hundar uppskattas självklart också! Husse och Matte gläds åt att ni tar så väl vara på "materialet"! Modjidottern Saivi har i helgen gått på sökkurs och tyckte att det var kul att hitta folk med godis i skogen. Härligt! Nástisonen Epic har i helgen tagit sin andra pinne i fortsättningsklassen Rallylydnad med fantastiska 96 poäng! GRATTIS !

Familjens egna hundar har levt latmansliv i helgen. På lördagen var de ute hela dagen när Husse och Matte var sysselsatta utomhus med lite olika saker. Varmt och skönt och fjärilar och flugor virvlade våryra i luften. Besök väntades till kvällen. Aili fick återuppliva ett minne från i julas. En stor rullstol skulle in i det lilla huset. Med skohorn så går det! För matrons skull fick hundarna vistas bakom en barngrind när middagen serverades, men sedan var det fritt fram. Då ville Aili absolut upp i knät på Mattes X/sönernas far och det var inte lätt. Hon kom upp med frambenen och halva kroppen, men rullstolen var hög och fotstöden i vägen och bakbenet vevade i luften ett bra tag innan hon fick hjälp upp den sista biten. Men särskilt bekvämt var det inte för en valp som inte fattat att hon vuxit och nu är lite för stor för knäliggande när och hur som helst. En social tjej som älskar alla och som inte bangar när konstigheter körs in i huset framför nosen på henne.

Även söndagen var en härligt solig dag. Familjen packade bilen med diverse föremål som skulle ut till torpet. 

På vägen dit besöktes Åkersberga Växtförsäljning, för inköp av sättpotatis för förgroning och nya rabattkanter. De gamla i trä börjar ge upp och släpper i marken efter rätt många år. Nya och likadana inköptes. Husse och Matte passade på att äta god mat i en trivsam miljö och Matte hann fundera ut en passande plats för den vackra spegeln som var nyinkommen. Som ett blyinfattat kyrkfönster. Typ. Smal, hög och med rundad överkant. I det mörka hörnet nära kaminen för uppfångande av ljuset från söderfönstret.

På vägen till stugan gjordes ett besök på loppisen vid färjeläget i Östanå. En spiskrok behövs för att lyfta ringarna till kokplattan på kaminens ovansida. Ingen spiskrok fanns för dagen, men skulle fixas till nästa helg. Två stora älghornsskovlar fanns däremot och de fick komma med till torpet.

Hundarna släpptes ut på tomten försedda med varsitt tuggben. Nu skulle de väl låta alla nerfallna rester av talgbollar från granntomten vara ifred?!  Násti valde att mest ligga och vakta sitt, men Modji och Aili tuggade febrilt på sina. Matte gjorde eld i kaminen för att testa hur snabbt det blir varmt och för att bränna bort "nylukterna" från skorstenen. Vid ankomsten var det sex grader och ett par timmar senare sjutton grader i vardagsrummet. Inte så tokigt.

Matte satte upp spegeln som passade perfekt och fick in ljus i hörnan. Älgskovlarna hamnade ihop med en tidigare (fanns vid köpet) på väggen till skjulet uppe i backen. Förråd, torrdass och vedbod. Den fina väggdekorationen i smide som inköptes till reapris på trädgårdsmässan fick balans på framsidan av huset, där väggen till höger om dörren var helt tom utan fönster. 

Familljen for hem lagom till eftermiddagskaffet och fortsatte utevistelsen och trädgårdssysslandet där. Vid torpet är det mest sol på förmiddagen och hemma är det mest sol på eftermiddagen. En nomadiserande tillvaro med två tomter att välja mellan på en dryg halvtimmes avstånd från varandra. Lyx! För hundarna också, när det inte är givet för alla hundar att kunna få vistas lösa någonstans. Torpet är  anskaffat i hög grad för hundarnas skull. Litet hus, men stor tomt. Husse kvällspromenerade i skogen med hundarna, när Matte plockade i ordning ute och inne. Med ens  blev kvällarna en timme längre! Vilken skillnad!

Matte tog ett extravarv i trädgården och lyssnade till fåglalåten och tittade på sprickfärdiga knoppar på syrén och häggmiispel. Det går åt mer solrosfrön nu än under vintern. Bofinken sjunger vackra melodislingor hela dagarna, men ännu hörs inte koltrasten.. Mattes favoritfågelsång. Snart!

 

 

Antal kommentarer: 2

2014-04-01 13:48:12 - Jeanette & Adji

För att fortsätta skryta om våra ögonstenar så gjorde Adji sin första patrullhundserfarenhet på måndagskvällen. En naturbegåvning. Uppbunden i basläger bland andra ibland skällande hundar satt/låg hon helt ljudlös. Spårtet, inga problem och ljudfiggen på patrullstigen markerades klockrent. Hon var även jätteskoj att busa och kampa med.
Det underlättar ju helt klart för oss valpköpare om man fått praktexemplar till valpar(star)att jobba med!

2014-04-02 10:14:21 - Marianne

Så roligt att få höra! Tack!(inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)