Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

JULAFTON

2018-12-25

Flocken tog det rätt lugnt på morgonen. Hundarna fick en promenad i den snöiga skogen med Husse, medan Matte fixade lite i köket inför eftermiddagen och kvällen. Stugan är liten och besökarna skulle vara få, men en del att dona med är det ju alltid. Grannens lilla hembryggeri har varit igång inför julen och nu levererades lite olika sorters julöl för provsmakning. Spännande!

Besökarna anlände och trots att inga barn närvarade avnjöts lite julgodis tillsammans med Kalle och hans vänner. Hundarna fick mycket uppmärksamhet och de gick inte lottlösa utan fick tuggpinnar att sysselsätta sig med. 

I lugn o ro framskred eftermiddagen och kvällen. Med en fantastiskt julkänsla som skapades av naturen själv utanför husknuten. Fåglarna surrade i luften vid de olika maträtterna som serverades mellan trollhasseln och enesnåret, rågeten stod lugnt och åt spillet av solrosfrön i snön. Månen steg allt högre och mörkt blev det aldrig fullt ut. En tavla några få meter utanför vardagsrumsfönstret. 

Inne i stugan brann det i braskaminen, hundarna slappade på sälskinnet och samtalet flöt oupphörligt timme efter timme i en avslappnad stämning. Det åts skinka som köpts färdigkokt, färdigköpta köttbullar och prinskorvar samt sill. Matte hade bakat en julkaka. Familjen ville fokusera på samvaro. Matte ville inte lägga ork och tid på att laga mat som kan köpas färdig. Mamma Scan gör mycket bättre köttbullar än vad Matte kan åstadkomma! Tiden och energin  lades på umgänge. En liten stuga i skogen, snö ute och fullmåne, en brasa som brinner och två Lapska som slappar i total avspändhet. Några julklappar och tyska julkakor medan timmarna går. Plötsligt var det midnatt!

Julafton hade blivit till Juldag. Besökarna återvände till stan genom skogen, som badade i fullmånens sken över snön. Hundarna fick sina små godnattkex ersatta av större hundtugg och Matte somnade till ljudet av deras knaprande. Mindes julaftonskvällar när hästen nattats med extra morötter och knäckebröd och det lugna tuggande av natthögivan. Ljuset från stallet utanför sovrumsfönstret. Julafton tillsammans med djuren.

Pontus gick fritt på tomten med Gázzi och Násti. Här satt de gärna! Inte bara för att posera. Varmt och skönt om rumpan och bra utsikt!

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)