Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÅRKÄNSLA!

2015-03-06

Som förutspått kom solen till slut på torsdagen! Men det dröjde ända till mitt på dagen efter en gråtrist förmiddag.

Matte tog med sig hundarna ut på vårslaskiga grusvägar i området, med porös is på skuggställena och viss halka bitvis. Vårkänsla med solen därtill från klarblå himmel! Aili uppförde sig illa vid möte med tre trasselsuddar boende i grannskapet. Hon har ibland väääldigt svårt att hålla tyst vid hundmöten....  Vilket Matte jobbar stenhårt med och vet att både Modji och Násti bättrat sig med mer mognad. Något de däremot fortfarande reagerar kraftigt på är när okopplade hundar okontrollerat tillåts springa rakt emot dem och för det har Matte full förståelse. Lapsktrion går alltid kopplad på vägarna där det är trafik och ibland av fordon som kör både fort och är väldigt stora. Typ sopbilen. De tre trasselsuddarna var kopplade och under kontroll och ingen ursäkt fanns för Aili att skälla på dem. Men trasselsuddarna är inte kopplade när de passerar familjens hus, liksom många andra hundar som lösa går ända fram till staket och grind och får de tre Lapska att protestera. En balansgång är det att i vissa lägen trots allt ha förståelse för protester, när andra hundar kommer för nära inpå.

Solen den fortsatte snällt att skina över Lapskflocken, som efter en timmes promenerande återvände hem och förblev ute på tomten. Hundarna fick varsin tuggpinne och intog för första gången i år sina väldränerade favoritplatser. Platser som snabbt torkar upp och har soliga lägen med god överblick över reviret. Matte gjorde fika och knäckebrödsmacka och slog sig ner på bänken vid vedbodväggen för en stunds vila i vårsolen och värmen. Ingen vind och sex plusgrader.

Sedan tog Matte itu med att avsluta planteringen av de flyttade buxbomplantorna. De fick mer vatten innan Matte fyllde på med resterande uppgrävd näringsrik jord. Fullt med feta daggmaskar fanns i det som Matte befarat bara var fyllningsmassor. En del jord blev över och den spred Matte tunt över slänten ner mot bäcken, där lite svårkrattat sågspån lyste gult mellan små krokusknoppar i sin linda. Matte tog sedan itu med att plocka hundskit, som kommit fram under det snabbt tinande islagret över gräsmattan. Här började Matte tycka att magen kändes väldigt tom och undrade vart knäckemackan egentligen tagit vägen. Ett  besök i köket för att dricka lite vatten gav svaret. Klockan tre låg Mattes lunchmacka kvar på bänken, med nu torkad och krum ostskiva. Uppenbarligen kom bara kaffemuggen med ut när Matte skulle ha lite i magen efter promenaden. Ett rätt vanligt fenomen när Matte får vårkänslor och börjar pula i trädgården. Nya impulser och nya sysslor avlöser varandra vartefter, när våren gör sig påmind på olika sätt. En härlig tid!

Med en unghund i flocken blir det avbrott lite då och då för dragkamp eller förbudsträning. Bara för att Matte gräver en grop i en rabatt, betyder det inte att Slynglan skall göra detsamma! Modji var en fena på att gräva upp det hon såg Matte gräva ner! Ensam grävde Modji en grop stor nog att plantera ett litet träd i. Matte började gräva där hon skulle plantera trädet och Modji tog mer än gärna över! Grävde gropen klar och lät Matte plantera sitt träd. Sedan grävde Modji upp allt igen.....  Aili är lite lagd åt samma håll. Varför Matte fick ha ögon i nacken när de fyra gröna buskarna stod fint på rad där de skall förbli. 

Ett nedslående besked nådde Matte. Ännu en Lapsk visade sig sakna den motor och den arbetslust med uthållighet i arbete som kunde förväntas av en hund av en arbetande hundras. Den beskrivs som en familjehund, rätt ointresserad av att jobba mer än korta stunder. Vilket inte kan anses vara rastypiskt för en Lapsk Vallhund enligt rasbeskrivningen.  Men ändå överensstämmer väl med hur många beskriver sina hundar och hur de lever. Vart är rasen på väg? Till kategorin "robusta sällskapshundar"? Utan behov av vare sig motor eller uthållighet i arbete och där självständigheten ställer till problem. 

Nej! Så får det verkligen inte bli. Sådana raser finns det många, men det finns inte många som en väl fungerande Lapsk, med alla egenskaper som krävs för ursprungsjobbet i renskötseln intakta.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)