Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ANNORLUNDA TRÄNINGSKVÄLL, fokus störningar!

2018-01-25

Onsdag.

Kvällens träning skedde inomhus i rumsvärme i en stor utrymd gammal villa. Bekvämare kan det knappast bli! Fyra hanar och två tikar bands upp i grupp i ett av rummen. Sedan blev ingenting som det brukar bli en träningskväll. Husse var lekledare och styrde kvällens aktiviteter. Hela gruppen ombands ta med sina hundar och därefter fick ett ekipage i taget söka av rummen i nedervåningen med gruppen som åskådare. Alla hundar måste vara knäpp tysta för om någon hund skällde "skulle larmet gå!" Rum efter rum betades av och varenda hund jobbade fint och tyst i koppel i de figuranttomma rummen. Publiken var knäpp tyst.

När nedervåningen var genomsökt förflyttade sig hela gruppen en trappa upp och hundarna bands upp på nytt i ett av rummen. Modji hade "Lånehusse" som förare, till hans egen hunds stora förtret! Trots att han hade sin egen matte som förare. Nu blev det en annan typ av störning under hundarnas sökarbete. En figurant satt i en alkov lite vid sidan av och där åt figgen kakor ur en förpackning. Händelsevis fanns det en hel del små kakbitar utspridda framför figuranten! Övningen gick ut på att hunden skulle markera funnen figurant oavsett omständigheterna. Om hunden först åt upp kakbitarna på golvet så gjorde det inget. Men hunden måste OVILLKORLIGEN MARKERA FIGURANTEN! Slutföra uppdraget. Den fick ABSOLUT INTE försöka ta kakan som figuranten åt eller kakor ur förpackningen! De var supergiftiga för hundar! Hundarna fördes i koppel. 

När alla hundar gjort denna övning med fina resultat för alla, figgen var viktigare än kakbitarna,väntade nästa övning och där höjdes ribban! Figuranten placerades sittande på golvet, halvdold i en skrubb ett stycke in i ett rum, försedd med kakförpackningen. Kakbitar spreds på golvet framför figuranten och figgen knaprade kakor med förpackningen i knät. Nu skulle hundarna släppas lösa på frisök och förarna fick gå in i rummet först när hunden skallmarkerade! En rejäl utmaning alltså. 

Matte satt där och knaprade kakor när Modji skickades på sök helt ensam i rummet. Modji fyndade kakbitarna på golvet och åt som besatt! Sneglade på Matte som likaledes åt kaka, men inte som besatt! Matte knaprade sakta för att få kakan att räcka länge för stor retnings- och störningseffekt! Modji åt upp alla kakbitarna, gav Matte ett snabbt ögonkast och stack iväg! Utan att markera funnen Mattefigge! Men - Modji vände helt om nästan omedelbart och gick fram till Matte och blåstirrade på kakbiten i Mattes hand! Varefter hon började skälla uppfordrande! Mer för att få även den kakbiten, än för att skallmarekera en funnen figurant som var Matte. Som man tränar in skallmarkering från start. Med en retning. Huruvida Modji skulle ha varit lika kakfokuserad och slarvat med uppdraget, om figgen varit någon annan än Matte går inte att sia om.

Efter kakstörningssöken fick samtliga hundar ett sök med människostörning. I en hylla längs en vägg placerades en liggande figurant. Framför lutades två stora mattbitar som täckning och på golvet framför gömstället placerades tre personer stående. Hundarna skulle i frisök söka igenom rummet där en vittring var osynlig, bakom tre synliga vittringar och ett par personer stod vid ytterväggen mittemot, där vittringen ramlade ner. Många störningsvittringar fanns det alltså totalt i rummet och bara den som var dold i hyllan bakom mattorna skulle markeras. Skulle hunden markera de stående personerna framför så skulle de berömma hunden och sedan gå därifrån. Hunden skulle då återuppta arbetet och slutföra genom att markera även den dolda figuranten.

Det blev inte lätt och det var inte heller meningen! Vittirngarna for hit och dit mellan väggar, golv och tak! De slog även i varandra. Alla hundarna löste uppgiften, men på lite olika sätt. Vad man kunde se var att i stort sett samtliga fick vittringen från den dolda figuranten på samma ställen.

Avslutningsvis utnyttjades ett hål i en vägg för sökträning efter försvunnen människa. I väggen mellan två rum fanns en stängbar dörr och någon meter bredvid ett decimeterstort hål genom väggen strax ovan golvet. En figurant placerades vid hålet i det ena rummet och hundarna fick en och en i frisök söka igenom det tomma rummet. De flesta hundarna tog vittringen vid den kontaminerade (beröring på handtaget) dörren, men de måste fynda vittringskällan genom hålet för utdelande av belöning! Även den genom hålet i väggen. Alla lyckades fint och som bekräftelse efter markering och godisbelöning, släpptes hundarna in till figuranten för direktkontakt.

När hundarna fyndar applåderar publiken och alla förare är glada! Uppsluppen stämning och godisbelöning höjer motivationen och hundarna blir glada! Men inte urflippade och okontaktbara! De kan hantera lite halvknäppa förare.

Vad som är väldigt viktigt att komma ihåg är att hundarna ALDRIG får figurantens eget godis (kaka eller annat) som belöning! Figgens godis är ALLTID giftigt för hunden! Hunden skall belönas med sitt eget godis! Här helst av föraren själv, för att undvika att lära hundarna "självservering"! Figuranten kan bidra med social belöning, beröm.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)