Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MERA JOBB VID TORPET

2015-10-04

Lördag.

Lapskfamiljen tog med det av grannen nyinköpta släpet och for österut till torpet i Lillbyn. Här hade Husse gått med trimmern och Matte med sekatör, busksax och såg och nu fanns en hel del trädgårdsavfall som skulle transporteras bort för kompostering på tippen. Den privata komposten har sina begränsningar.

Hundarna släpptes i vanlig ordning lösa på tomten, men denna dag med viss fördröjning. Först fixade Husse till en bit fårnät som Matte sedan tryckte in och fast i öppningen in under stugan, där vattenledningen går in och avloppet ut. Där det är lite högre mellan hus och berggrund och där Násti slunkit in och gömt sig. Inkilad högst upp där marken går upp i en allt smalare kil mot huset i bakkant i slänten. Skulle hon fastna där blir det problem. Násti är den enda av familjens Lapska som söker lyor tre månader efter löp. Låtsasvalpar föds alltid en månad senare än riktiga valpar. Násti samlar valpar som Matte tar ifrån henne. Det känns grymt men är nödvändigt för att motverka laktering. Inte en juverinflammation till på grund av mjölk i tuttarna. En gång är en gång för mycket. Násti har varit en god mor till sina knytt och det får räcka med tre kullar. Pipisdjurkullar vill Matte inte ha. Självständigheten och motorn saknas. Inga valpspekulanter har beställt några gula, orange, blå eller rosa pipande gummiknytt av varierande format. Däremot börja Aili väcka visst intresse som knyttleverantör. Vilket Matte inte planerat.

Däremot planeras hennes moster Nástidottern Signe -Gátchis Juoksanáste Lahji snart få valpar! Signe har en hemmason, Ivan, som Husse och Matte är synnerligen förtjusta i och hans syskon går inte av för hackor de heller! Signes Matte har varit mycket aktiv med både Signe och Ivan och det bådar gott för att nästa kull kommer att bli bra arbetshundar även den. Med en uppfödare som väljer sina valpköpare med omsorg! Är någon intresserad så finns Signe på Rävrackans Kennel.

Signes kullbror Mánnu planeras få valpar under 2016 i Nederländerna.

Mycket knytt på gång alltså, med Násti som farmor/mormor.

Násti var inte helt nöjd med att inte kunna krypa in under huset och gick där längs väggen och såg besviken ut. Drifterna är starka. Men börjar nog avta nu, då Násti inte sökte ny lya under lillstugan där det är fritt fram att krypa under eller under någon av de täta granarna där hon tidigare grävt lyagropar.

Husse målade lite som blivit ogjort tidigare och lassade sedan på allt slaget gräs på släpet. Matte bidrog med kapat sly och halvruttna grenar och pinnar samt isolering som låg i botten av en skräphög lastad över en bit av den gamla raserade stenmuren. Matte rensade fram stenarna från jord och blad och hittade mörkligt nog även gammal isolering! Nu är allt borta och stenraden syns tydligt med smultronplantor som brett ut sig längs med stenarna. Matte tog av jorden med förmultnade växtdelar och spred den över platsen där ved tidigare staplats upp, för att få igång en naturlig växtlighet på platsen. Fint blev det!

Efter en dag med trädgårdsarbete i sensommarvärme och sol för Husse och Matte och frihet med blåbärsätande och sorkjagande för hundarna, återvände familjen hem. Efter middagen tog Husse en skogspromenad med hundarna medan Matte städade vardagsrummet. Tre fällande Lapska Vallhundar lämnar sina spår på mattorna.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)