Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ANNORLUNDA TRÄNING

2016-06-23

Onsdag.

En varm dag blev det. Sommarväder. Matte och hundarna tog en förmiddagspromenad i skogen vid sjön och avslutade med ett dopp vid stranden. Alla hundarna fick simma lite och Matte nöjde sig med att stå i vattnet upp till kanten av kortbrallebenen. Lite svalka för hundarna inför dagen som bjöd på 24 grader på eftermiddagen.

Lite finlir var kvar kring de isatta fönsterluckorna, för snygg inbyggnad och tätning och korrigering av snedheter som fanns från början. Jättefint blev det! Men - när luckorna skulle testlåsas så fungerade det inte. En skevhet hade uppstått någonstans på vägen. När de sattes i fungerade allt. Stor besvikelse. Nu börjar således en felsökning, nu när Matte trodde att allt var klart för städning och möblering lagom till helgen.

En dag då Matte kände att det ena efter det andra sket sig på något vis. Det blir så där ibland.

Kvällens träning blev mycket annorlunda. Husse har uppenbarligen abstinens från att vara instruktör och träningsgruppen får ta del av Husses alla träningsidéer. Kvällens träning skedde på SKANSKA, som dagen innan varit träningsplats för både försvaret och andra räddningshundar. Ett populärt ställe således. Gratis "hundbevakning" för företaget på oregelbundna tider. Här är oväntade hundskall välkomna!

En spårlina lades ut på marken och de fem ekipagen beordrades greppa linan med ena handen och inte släppa den! Samtidigt som hunden medfördes kopplad. Sedan skulle gruppen leka "Följa John" med Husse, som förflyttade sig genom områdets alla möjliga olika sorters hinder. Ingen fick släppa linan när det skulle klättras upp och ner, in och ut! Hela gruppen skulle hålla ihop och samarbeta! Ingen hund fick låta! Tyst och lugnt skulle gruppen förflytta sig. Två Lapska killar, två Lapska tjejer och en Springertjej. Modji hade reservförare och Násti fick vänta i bilen på en egen övning lite senare. Helt enkelt var det inte att förflytta sig i slalom mellan betongblock med räcken gående baklänges! Hundarna fick dock gå med nosen framåt. I slutet av denna övning hade Husse gömt sig i en dasskur på hjul och hundarna fick en och en komma fram för att markera, medan alla förare ännu höll fast i linan! Alla tog vittringen när de kom runt knuten på en större byggnad, trots att de fick söka i medvind. Alla hundarna markerade först när de själva lokaliserat vittringskällan, trots att de såg/hörde när kompisen framför markerade. Sedan förflyttade sig gruppen vidare, hållande i linan, till nästa sökövning. Husse gömde sig i ett förrådstält och fortfarande med linan i ena handen fick förarna skicka sin hund mot tältet för ett frisök och inkallande efter fynd och markering.

Denna linövning syftade till att träna samarbete under viss belastning för förarna och koncentration och arbete under fulständig tystnad för hundarna, trots stressen med andra hundar på mycket nära håll. Husse var mycket nöjd med ekipagen! Hundarna skulle sedan bindas upp i grupp och förarna fick gå iväg ett stycke för ny order. Nästa uppgift var att byta hundar för ett frisök med skick in i förrådstältet. Förarna fick inte gå in. Här bytte de två hanhundförarna hundar med varandra och det uppskattades inte speciellt mycket av de egna hundarna! " Va´?! Skall du leka med HONOM!!!" Typ. Både Aili och Modji skötte sig bra, liksom de övriga hundarna. Gruppens hundar håller en god standard och jobb är jobb oavsett vem som delar ut arbetsuppgifterna. För egen del fick Matte köra en rullhund för första gången på mycket länge. Mattes första räddningshund, Husky/Schäfer, var en rullhund.

Násti fick göra ett frisök inne i förrådstältet för att inte få en chans att smita iväg och leta lya! En lite jobbig vana hon får ungefär tre månader efter löp. Hon bara försvinner! Då hon också samlar låtsasvalpar som Matte rövar bort så snart hon hittar dem. Dumt nog och okunnigt av Matte, så fick Násti som ung behålla sina olikformade och olikfärgade barn i sin bädd. "Det var ju så gulligt!" Vilket ledde till mjölk i tuttarna och bekymmer. Men man lär sig med tiden. Ingen av de andra tikarna som funnits i familjen har haft den vanan. Nåväl, Násti fick under noggrann uppsikt av Husse söka efter fem figuranter utplacerade i tältet och vittringsförhållandena blev inte enkla, där alla vittringarna slog i varandra på olika sätt. Násti löste uppgiften fint och fick som belöning söka igenom tältet ännu en gång! Nu hade Husse försvunnit! Men Násti hittade även honom och kvällen kunde avslutas efter en givande och annorlunda träning.

Tack Husse som hittar på så roliga saker och tack alla andra för att vi har så roligt tillsammans!

 

Antal kommentarer: 1

2016-06-23 19:39:42 - Anneli m flock

Vilket härligt träningsgäng ni är med Teamleader Larry i spetsen! Midsommarhälsningar i mängd!
Saivan m flock (som faktiskt gjorde riktigt bra ifrån sig på ett grustag i Dalarna igårkväll när hon letade tvåbenting ;)(flower)(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)