Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

STADSHUSHUNDAR

2017-03-02

Onsdag.

Plusgrader och lite sol som skymtade till och från, hade en positiv inverkan på snö och is. Men "spikskorna" åkte på när Matte tog med Lapsktrion på promenad och det var tur. Bara ett stycket uppåt vägen var det lika mycket isgata som förut, där berg och höga granar skuggade vägen. Blåste gjorde det och det blåste kallt! Komna upp till sjön kunde Matte njuta av att det var lite sol! Det var vindstilla! Sydvinden stoppades av granskogen. Stigen var tilltrampad och isig och de taggiga sulorna bet sig fast som tur var, när Matte och hundarna tog sig fram i blåbärsskogen. Násti hittade bär långt in på hösten! Över den högt belägna "bron", bestående av två plankor med ett räcke över ett brett krondike, tog sig Matte med hundarna och Nástis balans var bra. Hon gick tätt bakom Matte. Enögd och efter en stroke fungerar hon mycket bra även här! Snart fjorton år gammal. Násti betyder sjtjärna. Hon har sannerligen levt upp till det namnet.

Kvällens träning var förlagd till Stadshuskällaren. Nej, inte krogen under Stoskholms Stadshus! Stadshuset på Lidingö har en källare mer lämpad för hundträning än för krogbesök. Här finns långa korridorer och en mängd olika typer av rum och utrymmen och vittringsförhållandena är knepiga och en utmaning på grund av fläktsystem och ventiler mellan utrymmena.

Nástibarnbarnet Stella var först ut, efter ett litet uppehåll i träningen. Ibland måste hunderiet komma i andra hand, när annat i livet måste få företräde. Stella var taggad och visade att hon mognat under ledigheten. Ibland behöver man, två- som fyrbent, en paus för att smälta nya kunskaper. Tjejen är nyligen fyllda ett år och har hunnit med en väldig massa i form av utbildning, träning av både det ena och andra och utvidgande av familjen på den tiden. Nu hade hon ett lugnare tempo när hon jobbade, var mer koncentrerad och i balans med sig själv. Matte var en dem hon skulle leta rätt på, stående inklämd i ett trångt hörn, mellan ett elskåp och en vägg, med viss utsikt över fläktrummet.

När Stella släpptes in och dök upp i synfältet glömde Matte att andas. Här kom ju Gázzi! Likheten var slående. Samma kraftiga päls med ljus underull som lyste igenom det bleksvarta. Samma hållning, rörelser och framtoning. Om nu Mánnus son Raimo i Nederländerna har ett huvud mycket likt sin faster Signes, så har Signes dotter ett utseende som är slående likt sin mormors mor Gázzis! Hänger ni med? Som uppfödare är det en ynnest att stilla bedja om att få ha kontakt med avkommorna till egenuppfödda hundar så tätt inpå! Kontakterna med ägare till utlandsfödda valpar, där Mánnu är pappa, är ingen självklarhet. Att dessa valpägare vill ha kontakt med Husse och Matte är oerhört stimulerande! Inga språkproblem som tur är.

Modji och Matte lät sig sedan luras! Sökområdet började med en lååååång korridor! Med många dörrar på båda sidor. En del öppna och en del stängda. Modji drog iväg till änden av korridoren utan att visa något intresse. Matte hade ingen aning om var de tre figgarna var gömda, men medföljande facit antydde, på en rak fråga, att området nog borde  avsökas en gång till. Varför Modji skickades tillbaka hela vägen och Matte hängde på. I slutet - alltså precis i början av sökområdet, fick Modji nu ett förhöjt intresse. Hon valde till slut att skallmarkera mot den första stängda dörren på höger sida, där hon nyss kom in i korridoren. Då fanns inget som helst intresse, men kommen från andra hållet fick Modji helt andra förutsättningar vittringsmässigt. Matte öppnade dörren och Modji fastnade, i det nästan tomma lilla rummet, vid en trappstege lutad mot väggen. Hon nosade av varenda enskilt trappsteg mycket noga, spårade upp mot väggen! Den stegen var smittad! Nyligen använd! Men inte i detta rum!

Modji släpptes ut och Matte uppmanade "bättre!" Modji gick upp med nosen mot taket i korridoren utanför, vilket fick Matte att titta upp. I dunklet på kabelstegarna skymtade Matte en grå byxa! Helt osannolikt att någon kommit upp och dessutom fick plats där! Modji kom till skallmarkering rakt under figgen efter lite funderande och nosarbete och belönades av Husse! Stegen plockades fram och med lite assistans tog sig Husse ner. Ett mycket bra sök där Modji fick jobba med insidan av skallen rejält! Även Matte måste tänka till och läsa sin hund. Att Modji avslöjade att stegen varit använd nyligen imponerade!

Ytterligare två figuranter hittade hon sedan. Aili fick ett liknande upplägg med klurigheteter och löste uppgiften fint. Násti fick ett kopplat  sök i en del av det stora sökområdet och fann en figge i ett trapphus med många vittringar, folk högre upp,  gömd bakom/under en trapp och en stor sopbehållare.

Ännu en mycket givande träningskväll var avverkad i goda träningskompisars sällskap. Tack så mycket!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)