Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OROLIG AILI

2015-04-10

Torsdag.

Matte hade en tid för handpåläggning (laser) på den överansträngda axeln och skulle ner till centrum. Efter en mycket hostig natt, bestämde sig Matte för att även besöka vårdcentralen, för att få lindring inför kommande nätter.

Modji och Násti har inte visat någon oro de gånger Matte hostat så här mycket tidigare. Det är två år sedan nu och sker inte så ofta, men när Matte blir förkyld går det raka vägen ner i lungorna och svår hosta blir följden. För första gången fick Aili uppleva detta.

När Matte hostat under dagen var det inte riktigt av samma dignitet, som när hon hamnade i horisontalläge och hade svårt att får slut på hostandet, som kunde jämföras med kikhosta. Vilket Matte har haft och minns väl trots att många år passerat. Matte hostade och hostade, försökte somna vilket inte gick. Hörde en hund tassa omkring. Tände för koll. Var det någon som ville ut? Nödig? Aili tassade oroligt vid Mattes säng. Så då gick Matte upp för att släppa ut Aili, för undvikande av nerskiten matta igen. Men Aili var inte alls intresserad av att gå ut. Matte satt på sängkanten och hostade en stund och släckte sedan och knöt sig. En duns hördes. Matte tände och kollade vad som dunsat. Aili dunsade ner på Mattes sängmatta, i stället för att lägga sig i sin bädd som hon brukar.

Matte somnade till och så var det dags igen. Host, host, host........   Oroligt tassande. Matte tände. Aili stod vid Mattes säng och såg väldigt bekymrad ut. Vilket hon säkert var, då Matte inte fick luft och lät väldigt konstigt. Násti och Modji sov gott och räknade med att Matte skulle bli som vanligt så småningom förmodligen. Erfarenhet. Matte gick upp och tog astmamedicin och Aili följde med och kollade noga vad Matte höll på med. Till sängs igen och lite lugn och ro. En stund. Så höll natten på med många och långa hostattacker och Aili som satt vid sängen och undrade. Matte slutade oroa sig för att någon hund/Aili behövde gå ut, men Aili hade svårt att hantera Mattes intensiva hostattacker och valde att hålla koll och fortsätta natten på Mattes sängmatta, i stället för i sin bädd endast ett par meter därifrån.

Aili är den första hund som Matte haft som visat så tydlig oro när Matte varit sjuk och betett sig "onormalt". Redan när Mattes röst delvis försvann under Påskhelgen märktes det på Aili, när inkallningarna inte alls respekterades på samma sätt som annars. Vad betyder ett hest väsande? Vad ville Matte? 

Matte lyckades med hjälp av en ängel till sköterska få en liten flaska Coccillana för sin egen och inte minst den oroliga hundens skull. Inga fler sömnlösa nätter för Aili och hennes Matte var målet.

Resten av dagen gick Matte på halvfart och tog det lugnt utomhus. Frisk luft är bra medicin! Lättandad. Ingen hundpromenad. Hundarna fick hundtugg att avnjuta i vårsolen och Matte sågade bara av några brädor i sitt projekt att bygga ett insyns/dammskydd vid sittplatsen nära vägen.

Husse skogspromenerade med hundarna och familjen höll sig utomhus länge. Ljusare kvällar är en gåva! Särskilt när man kör på halvfart och allt som skall göras tar dubbelt så lång tid. Middagen blev sen för hela familjen, så som det brukar bli så här års, när tiden rinner iväg och klockan hinner bli mer än man tror när kvällen blir ljus längre över en natt. Oj! Är klockan redan halv åtta?!

Fredag morgon.

Matte och Aili sov bättre denna natt med hjälp av dundermedicinen! Skönt.

Antal kommentarer: 1

2015-04-10 15:14:24 - Savi

Bra att du håller koll på orginalmatte syrran(inlove)! Lät inte som om du haft det speciellt roligt med sjuke matte. Hoppas hon är på bättringen nu!
Premiärgick en Rallybana i tisdags och matte var såååå nöjd över mig:P ;).
I morgon är det inplanerat lite spårträning för på söndag skulle det visst komma ner lite vitt igen har de hotat med. Yieppie!(flower) Tasskram
din Saivan
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)