Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LITE BLÅSVÄDER PIGGADE UPP, foton

2021-07-11

Lördag.

Tycker ni att det blir mycket vädersnack, så beror det på att vädret är en väsentlig del av tillvaron när man lever sitt liv permanentboende i ett litet fritidshus ute i skogen. Så här års vistas man bara inne i stugan för att sova. Matte och Husse njuter av att ha mer utrymme att vistas på i vardagen, med flera uteplatser och möjligheter att äta alla måltider utomhus. Vintertid kan det understundom kännas begränsat inomhus känner Matte. Att kunna ha ytterdörren stående öppen för att låta hundarna fritt välja om de vill vara ute eller inne känns som lyx. Huset "växer". Dock inte när temperaturen utomhus legat väldigt högt dag efter dag. Då har dörrar och fönster stängts till dagtid, för att hålla hettan utanför huset i görligaste mån. Mörkläggningsgardiner har införskaffats till utsatta fönster. I kvällningen har sedan korsdrag fått släppa in den aningen svalare kvällsluften inför natten.

Efter en kvav dag med fuktig och stillastående luft som varit tungandad, bjöd lördagen på ganska kraftig och i förhållande till utomhustemperaturen befriande svalkande vind! Orken kom tillbaka. Det gick att andas. Husse tog en skogspromenad med Modji och Aili och de passade på att förse sig av alla nu snabbt mognande blåbär. Matte började kärra nyköpt grus till sin växthuspaviljong. Alla de femton utlagda betongblocken, på tjugotre kilo styck runt om, måste flyttas när mer grus skulle in under dem. Husse klöv  ved och Matte kärrade och spred grus. Modji och Aili höll koll på alla, innanför och utanför staketet. 

Så smångingom drev ett regnväder in i blåsten och skurarna avlöste varandra under eftermiddagen och kvällen. Middag åts i uterummet och Matte väntade sedan på en stunds uppehåll, innan nästa omgång mörka moln skulle dra in. Så snart solen tittade fram gav Matte sig iväg på en mycket rask, men inte så lång hundpromenad i området, för motion av sig själv och hundarna. Det kändes skönt att äntligen kunna röra på sig utan bly i benen. Komna halvvägs passerades Matte och hundarna av två polisbilar på den smala vägen. Inga blåljus. De försvann vidare och utom syhåll. När Matte så småningom vände runt ett hörn och hemåt stod där tre polisbilar och vägen var full av poliser. Samtalande med några närboende. Matte undrade om hon och hundarna kunde fortsätta framåt och det var inga problem. Vad som orsakat denna stillsamma polissamling en lördagkväll har Matte ingen aning om. Stämningen var påtagligt lågmäld och dämpad. 

Efter trettiofem minuter powerwalk med en oväntad polisanhopning bland husen var Matte och hundarna förtjänta av en stillsam vilostund. Medförande varsin tuggpinne till hundarna, ett glas vitt vin och en Toblerone samt en trädgårdstidning till Matte insteg trion i den lilla växthuspaviljongen. Mygg- och knottfritt och allmänt trivsamt. Gurkplantan och tomatplantorna når nu nästan taket i den sexkantiga höga paviljongen. En rofylld plats i trädgården med en fin sittplats för vila och kontemplation.

Klicka för större bilder.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)