Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING I VARDAGEN

2019-05-18

Fredag.

Försommarväder! Sol, arton grader, fågelkvitter och hundar som sökte skugga. Många sökte sig ut till sina fritidshus och trafiken förbi Lapskflockens revir var stundtals intensiv. För att så småningom övergå till promenerande, med och utan hundar, samt ett hästekipage. Skimmeln från gården i närheten är så vacker framför vagnen! Som ledhäst trippade Shettisen snällt bakom vagnen. Hundarna tittade under tystnad. Matte tog dem till närbelägna hästgårdar som små knytt, för att även Modji och Aili skulle växa upp med hästvana. De två tidigare Lapska i familjen växte upp tillsammans med Mattes Fjording hemma på tomten på 1700-talsgården. För Ailis kullbror Runne, som blev kvar lite extra länge i barndomshemmet då det var -42 grader där han skulle bo, blev hästträningen en god grund inför mötet med renar när han flyttat hem till sin nya flock.

För Modji och Aili blev det vardagsträning till och från dagen lång. Skvallerträning. Gå till Matte och få en liten godisbit, i stället för att skälla på förbipasserande med två eller fyra ben. Oavsett om de stannar upp och hälsar eller inte. Det sistnämnda är inte helt enkelt. Hundarna vill också hälsa. Men färdigt är färdigt och detta kämpar Matte med. Inte är det lätt när utskällda människor bara ser positivt på att hundarna hälsar på dem och gärna skojar upp dem lite extra! "Men de vill ju bara hälsa! De är ju så glada!" Matte kämpar dock på och mot sommarens slut när vägarna ligger mer öde kanske hon har uppnått sitt mål. Hundar som inte bryr sig om att fok passerar på vägen utanför. Någon enda gång. Positivt är i alla fall att de inte skäller på hästar! Alla hästar är inte hundvana och en hund som rusar fram till staketet, när en häst med ryttare på ryggen eller vagn bakom passerar, kan orsaka svåra olyckor. En gång för länge sedan kom Matte ridande barbacka i skymningen, när en ung och lekfull Grand Danois kom utrusande ur tät skog och började jaga hästen. Som kastade sig helt om och ville tillbaka till stallet. En lätt flegmatisk Fjording sprang inte så långt och Matte hängde kvar och möttes av två hundägare som förklarade att hunden bara ville leka. Oförstående till att hästen kanske inte förstod detta. Flyktdjur som hästar är.

Det är bara i början av säsongen och en del nya hundar har dykt upp i området, vilket de två Lapska har noterat. Samma sak varje år så här års. En Lapsk eller Lapskkorsning med okänt ursprung joggar då och då förbi med en jourhusse och av någon anledning upprör detta Modji. Troligtvis är det den goda farten på ekipaget som stressar. För det mesta är det Aili som ger skall och då kommer en helt tyst Modji direkt till Matte för skvallergodis! Varpå Aili får bråttom att hinna fram innan Matte slutat belöna. Så på något vis skall det väl bli bra innan hösten, med idog träning varje dag. Att få en hund att söka efter och hitta människor i konstiga miljöer, på högst varierande underlag och även berätta om fynden känns rätt lätt i sammanhanget. Jämfört med att få två Lapska i flock att hålla käften när folk och hundar passerar utanför staketet. Stojande barn på cykel är också något de gärna kommenterar. De tar liksom rätt mycket tid på sig innan de kommer vidare på vägen och de dröjer gärna kvar hos hundarna. 

Samtidigt som Husse klippte gräsmattan för första gången, planterade Matte några perenner, vattnade och rensade ogräs samt tränade hundarna i flera timmar. Utöver skvallerträningen fick Modji ett pass med  rallylydnadsträning, för lite ensamtid med Matte, när Aili gått in i stugan och vilat middag under bordet.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)