Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MYSJKIN ÄR DÖD

2013-09-24

Klicka för större bild.

Y

måndagmorgonen ringde Matte till den närmaste veterinärkliniken i Vallentuna och bad om tid under dagen för att låta Mysjkin somna in.

Under förra veckan har det blivit mer tydligt att aptiten sviktat och avtagit vartefter. Det har inte varit en tillfällig svacka. Mysjkin har ändå haft orken att hoppa upp på soffan och har velat gå ut i sele en kort stund. Han har ätit, även om det inte varit så mycket som tidigare.

På söndagen åt Mysjkin ingenting alls och på kvällen var det påtagligt att han var svag och han valde att ligga hos hundarna framför brasan. Matte upptäckte en utbredd och platt växt på halsen, som förmodligen tryckte mot strupen.

Hos veterinären talade Matte om hur hon ville ha insomnandet gjort. Inget lugnande som kan få katten att må lite illa. En spruta direkt i buken på katten när den vilade i Mattes famn. Ingen hantering på ett undersökningsbord. Snabbt när katten väl var inne i rummet. Som var fint iordningställt med levande ljus i ett arrangemang och släckta lampor.

Mysjkin hämtades från bilen där han rest med sina hundkompisar i bakskuffen. Sprutan sattes och han somnade lite sakta och några minuter senare var han i katthimlen. Liggande i Mattes famn. Mysjkin blev 18 år och 4 månader (på fredag).

Mysjkin hann fostra fyra valpkullar. Han var fantastisk med alla valpar och lärde dem hur man beter sig tillsammans med katter. Alla hundar som kom på besök blev dresserade av  Mysjkin. En blick, så visste de hur man uppträder i katters närhet. Sina första nio år tillbringade han med sin kullbror Pusjkin på en gård med stora möjligheter till sorkjakt och där höll Mysjkin andra katter och räven borta från tomten. Tillsammans med Gázzi.

Násti och Modji fick kontrollera vad som hänt deras vän. Som hemma fick ligga fint i en vit kartong på en röd kudde, omsluten av vita blommor och röda höstblad. Öppet på trappen. Hundarna nosade och kollade noga och gick sedan därifrån. Modji som stått Mysjkin närmast, kom tillbaka några gånger under den närmaste timmen. Sedan flyttades Mysjkin undan. Men då började Modji nosa omkring där kartongen stått och båda hundarna fick komma med och se var deras gamle vän befann sig.

Husse tog sedan med sig hundarna på en promenad i området och Matte vilade sig med att laga middag.

Nu skall Matte fara iväg till Ulltuna och SVA för separatkremering av en saknad familjemedlem. Hundarna följer så klart med.

På lite mindre än ett år har familjlen mist två gamlingar. Gázzi den 10.10 förra året och nu Mysjkin.

Första dagen utan katt  på arton år och dessförinnan fanns andra katter i Mattes liv. Osquar i barndomshemmet och Mysak när barnen växte upp.

 

Antal kommentarer: 3

2013-09-24 12:58:51 - Anneli & Balva

Beklagar verkligen trots att allt har sin tid.....(flower). Tråkigt att jag och Balva aldrig hann träffa kattkräket som verkade vara en riktigt bra ambassadör för kattsläktet.

2013-09-24 19:20:54 - Barbro och Rautas

Som sagt, allt har sin tid. Men vilket fantastiskt kattliv i 18 år. Tänker på er. Kramar (flower)(flower)

2013-09-24 20:12:33 - Anna, www.raika.se

Många kramar till er (heart) (heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)