Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

"GRANNSAMVERKAN" och att ramla ur sängen...

2018-08-29

Tisdag.

Dagens rubriker speglar dagen rätt bra och hur hundarna kommer in i bilden skall snart bli uppenbarat. Tack vare att Matte har två hundar gick det trots allt bra!

Dagen startade tidigt, då en dagskryssning med Rosella från Kapellskär var planerad. På morgnarna är Matte lite stel och bänglig och det tar en stund innan kroppen gängat upp sig efter natten. Lite trött var Matte även denna morgon. Hundarna var lite mindre trötta och hade just gått iväg på morgonpromenaden med Husse, bort till brevlådorna för att hämta morgontidningen.

Matte hade klätt på sig och kom på att hon måste fixa till hörapparaten med nytt filter. Plockade fram det lilla "kittet" i sin ask, öppnade asken och slog sig ner vid fotändan på den nyss bäddade sängen. Varpå Matte per omgående liksom studsade ner från sängen, gjorde en halv volt och landade i de båda biabäddarna vid fotändan, placerade i ett hörn, precis "skräddarsydda" i storlek för tillgängligt utrymme mellan sängen och två väggar. Helt smärtfri var landningen inte alls. De små pryttlarna för hörapparatsfixning låg spridda runt om Matte som blev liggande i en konstig ställning i hundarnas båda bäddar. Men när Matte hämtat sig från överraskningen med en tidig flygtur på studs, kunde hon konstatera att kroppen hållit även denna gång och förmodligen tack vare att två hundar finns i familjen och dessa två hundar sover i mjuka bäddar vid fotänden av Mattes säng. Inte i hårdkantade pilkorgar som tidigare hundar fått nöja sig med, före biabäddarnas tid.

Hur detta kunde hända upptäckte Matte rätt snabbt. Vid bäddandet hade Matte haft lite brådis och slängt på överkast och extra pläd vid fotändan för långt söderut så att säga. Lite utanför fotändan hade tygsjoken hamnat, varför Matte liksom slog ner rumpan utanför sängen, i tron att sängen slutade där den inte alls slutade. Om ni förstår hur Matte hade trasslat till det för sig. Hon satte sig alltså i luften ovanför hundarnas lyckligtvis tomma bäddar. I alla fall halva Matte satte sig utanför sängen och det räckte för flygturen och den halva volten. Lyckligt slut även på detta fall alltså.

Det där med "grannsamverkan" alluderar på att när Husse och Matte lovat att hjälpa en nyinflyttad granne från annat land att fixa en dagstur till Åland, tillsammans med semestrande vänner, behövdes hjälp med hundarna. Husse och Matte har vanan inne efter många sådana dagsturer och det var självklart att hjälpa till så att allt blev rätt den här dagen. Men för att kunna vara iväg så många timmar från hundarna måste ännu en granne engageras för att släppa ut hundarna och låta dem vistas på tomten en stund i halvtid. En kedja av grannar som hjälper varandra. Innan avfärd hade Husse gått en skogspromenad och både Modji och Aili hade hunnit äta en hel del blåbär.

Regnet som spåtts falla under dagen föll inte över Ålands hav i varje fall och dagen blev fin och alla var nöjda. Mycket positivt överraskade av det humana priset på 254 kronor för vuxna och 119 för ungdomar. Inkluderande en riklig buffé och själva resan. Båten var så där lagom full med folk och nästan uteslutande pensionärer en tisdag efter semestertider. Inga långa köer och trots att sällskapet splittrades i tax-free shoppen fann man lätt på varandra igen. Reseledarmatte tappade inte bort någon, trots avsaknad av rött paraply högt över huvudet. Kommunikationen fungerade på franska, engelska och svenska och kändes som en nyttig träning av gamla franskkunskaper. Många härliga skratt blev det när glosorna valdes lite fel ibland. 

Husse och Matte anlände hem till hundarna i tid till middagen och de kunde sedan tillbringa kvällen ute på tomten med Matte. Leksugna var de båda och dragkamp med Matte uppskattade de mycket.

Sedan somnade Matte vid nästa språklektion och nu var det tysk film på teven.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)