Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VILTSPÅRCHAMPION

2016-04-02

Fredag.

Som sagt, Matte skriver trots allt vidare. Skryter vidare!

GRATTIS  till Nástisonen Epic (Gátchis Átjájuoksa Adja) som nu blivit Viltspårchampion! En hund som visat att han duger till mycket. Han tränar regelbundet räddningssök med sin närmaste släkt, han har alla rallytitlar och han har klarat både människo och viltspår med beröm godkänt! Han har även ett cert på utställning. 

Nástis avkommor visar lite till manns och kvinns att de duger till olika typer av arbeten. Modji bidrog samma vecka till att en familj kunde göra ett avslut när en anhörig varit saknad. Hon gjorde ett mycket bra arbete som ledde till ett resultat. Även hon har ett cert på utställning. 

Väldigt många Lapska Vallhundar är väldigt bra hundar för olika typer av "hundjobb". Det sorgliga är bara att alldeles för många av dem aldrig någonsin får visa vilka bra hundar de är. Det sorgliga är att gång efter gång hamnar de fel och upplevs som "för mycket hund" när de bara är som en Lapsk Vallhund kan förväntas vara.

Aili är för närvarande rätt mycket hund. Hon är 2½ år gammal och långt ifrån vuxen! Inte på långa vägar mogen att bli mamma! Ändå står det skrivet att en Lapsk Vallhund är vuxen nog för att gå i avel vid två års ålder. Så himla fel tycker Matte med flera. Aili är en härlig hund! Hon är en mjukisknähund och hon är en retsticka av samma kaliber som sin mormor och mormors syster som styr över en hel Huskyflock! Ännu vid tretton års ålder. Aili är förarmjuk och tuff i arbete, hon är kaxig och testar gränser med sin mamma och mormor och hon pussar gärna sin Matte och håller hand/tass. Aili kan vara rätt mycket hund och en väldigt liten gossehund, beroende på vem hon umgås med. Sina äldre släktingar eller fyramånaders barnbarnet. En härlig Lapsk Vallhund! Som nu får svårare och svårare uppgifter att lösa på träningen.

Dagens promenad gick upp till sjön, där isen släppt så när som längst in i badviken. En härlig miljö att ha strax utanför knuten. En skogssjö med stränder som i skärgården, klippor med glesa tallbestånd och mer låglänta partier med vass. Av någon outgrundlig anledning har kommunen släppt på strandskyddet! Måtte samfälligheten fortsatt värna om sin del av stranden runt sjön. För tillgänglighet för alla och bevarad skogssjökänsla.

Hela eftermiddagen tillbringade Matte och hundarna ute på tomten, där Aili roade sig med att få ut små plättbitar ur en kong som legat i frysen och Matte rensade fint i rabatterna och spanade in hur de i höstas nergrävda blomlökarna överlevt Aili och vintern. Aili har uppenbarligen överlevt en och annan uppäten blomlök. Som är lika giftiga som alla lökar för hundar. De ytligast liggande krokus och scillalökarna är ju inte så stora.

Första april var det och aprilväder blev det. Solen sken och snöhagel föll samtidigt. Sex plusgrader och lite kall vind. Skönt i sol och lä och aningen kylslaget i skugga och blåst. Husse och Matte åt årets första utemiddag på glasverandan, där solen värmde gott! Den nyss framsatta trädgårdsmöbeln hade ett för svalt läge.

 

 

Antal kommentarer: 2

2016-04-02 21:07:43 - Anna

Grattis till Elina och Epic. Snyggt jobbat :D och grattis till er som uppfödare (star)

2016-04-03 15:47:24 - Anneli m flock

Grattis Epic och Elina:D(heart)(star)! Super bra prestation!
Jag är faktiskt riktigt stolt över att få förvalta en hund från denna kennel! Hoppas hon blir en hyfsad ambassadör för ert uppföderi i framtiden :) (flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)