Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LOVAR RUNT - HÅLLER TUNT!

2019-11-12

För mindre än ett år sedan, vid Nyår, drabbade stormen Alfrida trakten. Med stormfälld skog i mängd och fällda telefonstolpar. Det fasta telefonnätet rasade ihop. Telia lovade då att bygga upp det igen! Både när privatpersoner och jouralister frågade. Telia lovade att det skulle dröja många år innan man började skrota det fasta telenätet i trakten. Ett arbete som påbörjats på olika håll i landet, så och i de norra delarna av landskapet.

Nu har Matte och Husse fått ett brev om att deras fasta telefon kommer att kopplas bort i vår redan!?! Telia ljög alltså för mindre än ett år sedan.

Man skrotar således det fasta telefonnätet i trakten. TROTS BITVIS OBEFINTLIG OCH HELT OPÅLITLIG MOBILTÄCKNING. OAVHÄNGIGT TVÅ MOBILMASTER I NÄRHETEN!

Hos Telia är man informerad om förhållandena, men man vägrar tro på dem som rapporterar om detta. Bor man mellan två master HAR MAN BRA MOBILTÄCKNING. PUNKT SLUT! 

Vad man hos Telia uppenbarligen är omedveten om är att det finns berg med hög granskog på som försämrar förhållendena för dem som bor lågt. Vad man hos Telia uppenballigen är omedveten om är att boende i området är fullt kapabla att själva avgöra om de har bra mobiltäckning eller inte. Oavsett operatör. Många väljer att ha två olika telefoner med olika operatörer, för att ändå öka chanserna till uppkoppling.

Vid ett strömavbrott slutar masterna att fungera efter femton minuter. Även om man uppger att reservkraften skall räcka i en halvtimme. Bor man i skogen med en mil till närmaste samhälle och någon blir akut sjuk, eller ett hus börjar brinna, går det således inte att under ett pågående strömavbrott kalla på hjälp.

Telia vill uppenbarligen inte ha en levande landsbyggd och Telia vill uppenbarligen att alla som bor mellan Stockholm och Norrtälje som har usel och opålitlig mobiltäckning skall flytta in till centrala Stockholm. Där stor bostadsbrist råder.

Det är inte alls länge sedan en ambulanstransport räddade livet på en granne! Att larma hade varit omöjligt vid ett strömavbrott. Sådana förekommer då och då även inne i samhällen. Oftare när träd faller över ledningar längs skogsvägar.

Kan Lapskflocken bo kvar nu? Eller måste något annat boende hittas mer centralt när riskerna för fall och sjukdom ökar med tilltagande ålder? Ett mindre boende och ingen stor tomt för hundarna att må bra på.

Måste man skaffa satelittelefon som extra säkerhet? I tre dygn var Lapskflocken utan elektricitet och telefon i början av året. Både fast och mobil. Vilket var en väldigt kort tid jämförelsevis. Vid Roslagskusten och i skärgården var man utan elektricitet och alla former av telefon i tre veckor i januari 2019. Alla telefonstolpar på Ljusterö låg som plockepinn. Initialt meddelade Telia att nätet nu skulle skrotas. Våldsamma protester fick Telia att ändra sig och lovade reparera kopparnätet för fast telefoni. Häromdagen fick Matte ett brev om att Telia stänger av Lapskflockens fasta telefon i vår. Säkerhetslinan till omvärlden vid strömavbrott.

Att man gör detta när det inte finns fullgod mobiltäckning, innebär en osäker framtid och ett osäkert boende i skogarna i trakten. För att kunna ha kontakt med omvärlden med mobiltelefonen måste Matte ibland gå ut i uterummet. Eller stå med mobilen tryckt mot en fönsterruta inne i stugan. Skickade sms och mms visar sig inte gå iväg förrän mobilen flyttas från hallen mitt i huset till ett fönster. I hallen finns ingen mobiluppkoppling alls för det mesta. I ett litet fritidshus med tunna träväggar enligt gammal byggstandard för fritidshus. Det rör sig inte om en bunker i betong.

Det är fult att ljuga Telia!

Klicka för större bild.

Vägen från Lapskflockens revir mot samhället dagen efter stormen. Ovan och nedan. 

 Ett hus snett emot Lapskflockens revir nedan.

Längs vägen intill Lapskflockens hus nedan.

 

Antal kommentarer: 1

2019-11-13 23:07:29 - Anneli m flock

Flytta upp till Dalarna vettja
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)