Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING PÅ GILLINGEKROSSEN

2014-04-24

Onsdag.

Dagen började tidigt och Husse tog med hundarna på en morgonpromenad bort till brevlådan för att hämta tidningen. Matte gjorde i ordning hundmat och sig själv. När hundarna fått frukost och Husse åkt till jobbet, drog även Matte iväg. Lämnande hundarna åt sitt öde hemma.

Mattes höft skulle bedömas inför en operation och Matte fick se hur den såg ut. Helt klart en Ö-höft utan tillstymelse till brosk och hårt inpressad i skålen. Ben mot ben och en liten ynklig och naken kula. Ingen rotation. Helt stelt.  Det var så illa så Matte fick själv välja när den skall bytas ut. Genast eller efter sommaren. Operationssalen byggs om i sommar. För Ailis skull valde Matte att vänta till efter sommaren. Början av september. Aili behöver all tid hon kan få detta första viktiga år. Hon skall gå allmänlydnadkurs under maj. Matte vill lägga en god grund för Aili att stå på. Vill inte missa att stötta och guida under spökperiod och självständighetsutbrytningar! En tonåring behöver trygghet och rutiner och en tydlig riktning att färdas i. Ramar och regler för samvaro i både den egna flocken och den utvidgade flocken samt omgivningen i övrigt. Aili fyller ett år den 9 oktober.

När Matte kom hem väntade Nástisonen Epic och hans matte ute i trädgården. Matte var försenad och fick dåligt samvete. Telefonen hade stängt av sig själv och Matte var onåbar. Men Epic fick snart sällskap av sin mor, halvsyster och systerdotter och livat blev det i trädgården!  Mattarna fikade i sol och blåst och snackade hund. Matte fick ta del av planerna för Epic framöver. Ljuv musik i Mattes öron! Till en början fick han gå det spår som hans matte lagt i skogen och det klarade han så bra att han kommer att få en stor utmaning i spårskogen. Det var lite förvirrande att se Násti och Epic med exakt samma bruna nyans och Modji och Klonen med samma mörkbruna färg. Klonen snäppet mörkare än mor sin, som blekts lite av solen. Matte tog lite fel ibland.... Klonen är nu exakt lika hög som mor sin. Samma kraftiga päls. Teckningen i ansiktet kopierad. En klon. Glad Matte!

På kvällen tränade Lapskgruppen på Gillingekrossen, som var väldigt ommöblerad sedan innan vintern. Som ett nytt ställe. Med många stora grushögar, en vält och ett utbrett område med stora sprängstenar. Lite läskigt löst liggande, men inte med så stora hålrum som när blocken är större. Násti fick ett frisök med fyra figgar väl utspridda i området. Hon älskar att springa upp på de stora grushögarna och där fyndade hon två stycken på olika håll. Bra motion för både hund och figgar! Modji fick fem figgar. Två på en stor och utbredd grushög, utom synhåll från varandra. Tre figgar var utplacerade nära varandra, på en stor vält och på en mindre maskin intill. En figge uppe i hytten, en synlig på fronten och en lite skymt på den mindre maskinen. Modji hittade dem alla och markerade den på den mindre maskinen tydligt och länge, så att Matte hade vägledning hela vägen fram och kunde berömma sin hund och lämna över till figgen att belöna. Sedan slarvade Modji lite. Visade på båda figgarna på välten och hade lite för bråttom. Matte krävde att Modji skulle markera och avsluta hos en figurant i taget. Innan hon jobbade vidare. Vilket inte är helt lätt för en arbetsglad hund med mycket motor. Jobba, jobba!

Aili fick gå två vindstigar i den kraftiga vinden. En figurant gömde sig bland några stora stenblock liggande på maarken i framkant av det stora sprängstenfältet. Matte förde Aili kopplad så att hon fick vinden från sidan. På långt håll från gömstället. När Aili fick vittringen från figgen, stannade hon upp och vände sig mot vinden och sträckte fram nosen och vittrade mycket tydligt och svansen började vagga. Aili visade att hon ville springa till stenarna och släpptes lös. Aili hittade figuranten direkt och fick belöning. Proceduren upprepades  på en liknande plats och Aili måste klättra över en del stora stenar för att nå fram till figuranten. Efter två lyckade vindstigar var kvällens jobb klart för Aili. Som älskar att leka med sina figuranter och få mängder med klapp och kel.

Nástisonen Lime skrämde sedan slag på sina åskådare, när han försökte fånga en vittring genom att rusa rakt upp för en nästan lodrät slänt, med löst sand/jordunderlag, kombinerat med stenar här och där. Lime for som en duracellstenget över mängderna med sprängstenblock och föreföll betrakta underlaget som något han dagligen promenerade på. Han hittade figgarna utan problem och skallmarkerade dem galant. En hund som gjord för att vara räddningshund! Men råkade ha en dålig dag när det var prov. Det kan slå riktigt snett ibland. En förlust. Mycket snyggt jobbat!

Brorsan Epic gjorde också bra ifrån sig, men utom synhåll för Matte. Som lyckats ta sig upp på välten via några lodräta metalltrappsteg. Matte hittades, skälldes ut och lyckades även klättre ner, trots vissa tvivel från omgivningen. Tack för omtanken!

Ettåringen K. fick jobba mycket med hjärnan under inomhussöket nyligen. Tröttsamt!  Nu fick han friare vittringsvägar och fick jobba mer med kroppen. Stora ytor att springa på! Härligt för en ung grabb som gärna tar för sig. Han hittade sina figgar och han skällde ut dem bra. Duktig pojke! Åter en mycket bra träningskväll med duktiga hundar och trevligt sällskap. Tack alla för bra träning! Bra figurantarbete är en förutsättning.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)