Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

NÁSTIS DRÄKTIGHET

Den 27.10: Násti ultraljudas och hon konstateras vara dräktig. Hon får mera mat och tillskott av hallonbladtabletter som skall hjälpa till att stärka livmodern.

Den 5.11: Násti går in i sjätte dräktighetsveckan och hon börjar breddas svagt över buken. Uppifrån sett har hon lite mindre midja än tidigare. På gårdagens träning måste sökskynket spännas ute lite!

Den 6.11: Násti har den tydliga klara sega flytning som indikerar dräktighet. Det syns när hon kissat då det hänger som en äggviteliknande droppe.

Den 12.11: Nástis "tuttar" har blivit större. Hon producerar redan mjölk!

Hon går nu in i sin sjunde dräktighetsvecka.

 

Den 17.11: Nástis intresse för allt ätbart har blivit ännu mycket större! Hur nu det var möjligt?!

 

Den 18.11: Nog tyckte Matte att det spratt lite under lillfingret vid magkollen i dag....? Násti får sedan i förra veckan Doggy Robur Breeder. Ett foder för valpar och dräktiga tikar.

 

Den 19.11: Násti går nu in i sin åttonde dräktighetsvecka.

Fosterrörelser kännbara.

 

Den 21.11: Valplådan har flyttats in i sovrummet och görs nu i ordning för att Násti skall hinna vänja sig vid den.

Nástis temperatur börjar kontrolleras.

Tydliga fosterrörelser!

Násti får ännu lite mer mat.

Matte har köpt hem handdecinfektion och Jodopaxlösning.

 

Den 23.11: Nu ser Násti riktigt rund ut om magen! Men den hänger inte ner och från sidan ser hon i stort sett ut som vanligt. Násti får ett litet x-tramål mitt på dagen. Tuttarna är väldigt stora och juvren har svällt.

 

Den 26.11: Násti går in i den nionde dräktighetsveckan. 

VÄNTAN! Temp. som vanligt 37.8. Allt är som vanligt, bortsett från att Násti slutat spela fotboll!

 

Den 27.11: Násti ligger helst i sin korg. Antingen inne eller, om Matte är ute, på glasverandan. Hon är väldigt bred över ryggen, magen är stinn och det sprattlar här och där! Hon är jättehungrig!

 

Den 28.11: Násti har varit lite rastlösare i trädgården. Hon låg inte bara på verandan. Å andra sidan var det bara tio cm. snö kvar nu! Hon gick in i lekstugan och bäddade lite. Promenaden fick bli lite kortare. Ishalka. Jobbigt även för hundarna.

 

Den 29.11: Násti äter som vanligt och uppförde sig som vanligt på promenaden. Hon måste jämka lite när hon lägger sig tillrätta. Barnen börjar vara i vägen för henne. Hon behöver BH!

 

Den 30.11:

Násti har i natt börjat bädda lite i korgen. Hon har harklat en del. Trångt i magen! Násti har de senaste dagarna övergivit sin favoritplats framför kaminen! Hon ligger endast i sin korg i sovrummet, som är den svalaste platsen i huset. Hon försöker komma in under hus och uthus. I skogen grävde hon omsorgsfullt under en gammal rotvälta. Násti till och med provlåg sin lya flera gånger medan hon grävde och bökade!

 

Den 1.12 (på morgonen): Násti har bäddat rätt mycket i natt. Hon rusade inte upp direkt när det rasslade i fodertunnan! Hon åt gärna frukost i sängen däremot! Det fick hon inte och då gick hon ut i köket. Hon åt med god aptit. Temperaturen låg på 37,1 till skillnad mot 37,7-8 tidigare morgnar. I går kväll var den 37,2.

Mitt på dagen: Nástis första valp blev orange!

Samma valp som hon alltid får först när hon är skendräktig! En gammal och ful pipleksak som Gázzi hade som liten. Hon drog i kopplet för att komma hem från promenaden. Direkt gick hon till korgen och petade in "pipisen" mellan bakbenen och såg nöjd ut!

På eftermiddagen: Násti hade varit orolig och gått fram och tillbaka från sena förmiddagen. Hon ville gå ut och trodde att hon var nödig, men det var förvärkar. Plötsligt slutade hon att vanka runt och gick till korgen. Klockan 14.30 syntes det att hon hade kraftiga sammandragningar och klockan 14.45 gick vattnet. Násti var lugn och focuserad och hade stöd av Gázzi i korgen bredvid och Matte. Så småningom syntes något litet vitt på väg fram. Det visade sig vara en klo på en baktass. Så småningom kom en hel tass i råttsorlek och så en tass till samt en svanstipp! Ideligen gled tassarna tillbaka, men när hasspetsarna kommit fram kunde Matte få tag och hålla emot. Ut kom en stor mörkbrun tik med "röda" tecken klockan 15.45.

Klockan 16.02 slank en liten svart-vit hane ut. Han kom helt naken, utan hinnor på en enda värk.

Násti var lugn men det kändes ändå osäkert om det verkligen bara var två valpar. En tur till Albano Djursjukhus för säkerhets skull. Där fastslogs med röntgen (två bilder) att det tyvärr bara var två valpar. Inte någon död valp som låg kvar heller.

Natten har varit lugn.

 

2.12: Násti tar väl hand om sina barn! Men hon tycker att de är för få! Den orange pipleksaken har hon inlemmat i valpskaran.....Likaså en mjuk svart plyschgrej som ser ut som en svart valp där den ligger! När hon är skendräktig varierar kullstorleken alltid mellan 8 - 10 låtsasvalpar. När hon födde hade hon den orange pipisen intill sig hela tiden. Enlig djurskötaren på Albano är detta inte alls ovanligt! Vi som trodde Násti var knäpp...     

 

 

 

Tillbaka