Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÅR VID TORPET

2015-03-09

söndgen kom vårvärmen som utlovat! Men vinden friskade också i ännu mer och sänkte den reella temperaturen med åtskilliga grader vid den lilla stugan i skogen. Termometern visade elva grader på förmiddagen och vinterjackan åkte på igen efter att Matte testat vårjackan, genom vilken vinden blåste iskall. Planen var att åka ut till torpet i Vettershaga vid kustvägen.

Som vanligt var det varmare där nära vattnet som legat öppet denna vinter, så när som på inne i vikarna. Torpstugan ligger aningen mer vindskyddat och solen flödade över skogstomten. Hundarna spred ut sig över tomten och Násti fick genast vid ankomsten någon intressant vittring som hon måste kolla så omedelbart, att hon missade den tuggpinne som Matte delade ut till var och en vid ankomsten. Husen öppnades för insläppande av vårvindarna och utvädrande av den instängda kyliga luften. Altanen vid lillstugan är en ljuvlig viloplats och snart låg Husse raklång och vilade ryggen och njöt! Matte slog sig ner på kanten och sög i sig av sol och värme och mer lä än hemma. En citronfjäril virvlade runt i luften över gårdstunet och två blommor hade den att välja på. En nyss vaknad Tussilago (Hästhov) och en likaledes just utslagen Bellis (Tusensköna).

Det började klia i fingrarna på Matte, som med sin nya höft nu kan botanisera närmare i gamla rabatter och rensa ur gräs och ogräs till förmån för växter placerade där av tidigare ägare. Lysemachian (Praktlysing) har lyst gul mot södergaveln intill Syrénhäcken, men vad som i övrigt dolt sig under dessa spridningsbenägna blommor har Matte inte haft så bra koll på. Nu rensade Matte fram tre Hjärtbergenior med "namnlappen" kvar  och nermulad i jorden. Fram åkte krattan och kanten på rabatten dök upp under vissnat gräs och gamla löv. Matte måste lägga band på sig själv för att inte kratta vidare och överanstränga slitna axlar för mycket. Mer jobb väntade hemma iskogen ett litet stycke rakt västerut.

På väg hem tittade Matte in i på loppisen i Lumpboden i Östanå färjeläge. Här var det fullt med folk! Många tog färjan ut till Lusterö och bilkön var lång, trots att färjan gick var tjugonde minut. Vinden var stark även här, termometern visade på sexton grader men med en sydvästlig vind var det riktigt njutbart i strandkanten intill butik, servering och loppis. Husse och Matte fikade i solglittret från vattnet i sundet och en Finlandsfärja passerade och såg enorm ut mellan ön och fastlandet! Hundarna hade en hel del att titta på! Folklivet var liviligt i väntan på färjan och många hundar fick snabbrastningar kring bilarna. Husse och Matte var ingalunda ensamma om att slå sig ner och njuta av värmen och stämningen var minst sagt  positiv överallt, denna den första vårdagen! Tänk vad vårens ankomst gör med oss! Inte bara vinterkläderna åker av, vi blir mer öppna till våra sinnen. Vid bordet intill satt två äldre damer och samtalade. Matte fick för sig att de talade om sina barnbarn. "Jag har tre stycken! Men de är helt olika personligheter förstår du! En är en riktig tyrann! En annan är en liten filosof som alltid går och funderar och en är en riktig liten diva! Det är bara cigaretten som fattas!" Samtalspartnerns kommentar på dessa karaktärsbeskrivningar avslöjade att damerna talade om sina hundar....

Familjen fortsatte sedan utelivet hemma vid den aningen större lilla stugan i skogen. Temperaturen hade stigit till femton grader men huvaligen vad det blåste kallt! Husse började klyva de stora kubbarna efter de nyligen fällda gamla granarna. Matte fortsatte jobbet med att slakta rabatten vid ytterdörren och jordslog/planterade om växter som skulle sparas till en ny rabatt. Med det tillbyggda rummet kommer ingången till huset att göras om och en ny rabatt anläggas. Strax innan skymningen föll tog Matte med sig hundarna upp i skogen en stund, för rastning och lite motion. Tillbaka på tomten var det ganska mörkt redan och då kom två förskoleknattar cyklande helt ensamma förbi huset. Utan lyse och utan reflexer, vid sextiden. Hjälm hade de i alla fall. Bilisterna håller sällan 30 inom området. 

Nu visade hundarna tydligt att det var dags att gå in, efter en hel dag utomhus. De gick direkt och vilade i sina bäddar medan Matte fixade middag.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)