Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN BRA DAG

2014-03-29

Fredagen var en bra dag. Solen sken, det var elava grader varmt, rekord! Det blåste inte. Matte tog med hundarna ner till byn och storhandlade. Yngste sonen skall firas på lördagen. "Minstingen" fyller 39 den första april och han var inget aprilskämt! Då snöade det och var tio minusgrader. Vädret kan variera högst betydligt så här års.

Matte handlade frysta märgben/soppben till hundarna bland annat. Varsin knappt decimeterstor bit fick de att roa sig med under eftermiddagen. En upphetsad Aili for runt med sin bit och låg ömsom jämte sin mor och ömsom jämte sin mormor och imiterade dem. Hur gjorde de för att enklast få ut det gottaste inuti? Aili lyckades bra och långt efter det att de vuxna fått i sig allt blev Aili klar. Hon försvarade sitt ben noga så att ingen kunde ta det ifrån henne. Men familjen hennes var respektfull och lät henne hållas med sitt. Då och då avbröt de gnagandet och drack vatten i den välfyllda bäcken.

Matte varvade lättare trädgårdsarbete med täta sittpauser/fikapauser. Rensningen av rabatterna fortsatte och löv krattades undan. Mängder med ekollon krafsades ihop under eken. Dem åt valparna gärna av i vintras och det har även Modji gjort som knytt. Vilket inte bekom dem på minsta vis.

I trädgården finns många sittplatser på olika ställen. Matte nyttjade flertalet av dem. I bäcken finns en brygga och på bryggkanten sitter Matte gärna med en mugg kaffe. Vattnet forsade solglittrande förbi och insekter börjar samlas kring bäcken. Vattensorken var aktiv och blev snart upptäckt av hundarna. Sorken lever av nerfallna solrosfrön bland annat och hör till familjen. Söt som en hamster. Den måste hundarna lämna ifred. Likaså alla koltrastar som orädda för hundarna hoppar på marken kring fågelbordet. Vilken dag som helst dyker nog någon av snokarna upp och lägger sig på slänten mot vattnet och värmer sig. Det skall bli intressant att se om Aili är lika intresserad och respektfull som sin mor. Modji lägger sig gärna nära snoken och vallar den när den flyttar sig. Snoken har säkerligen markerat hur nära den accepterar en hund. Vilket den signalkänsliga Modji tagit till sig.

När Matte vilade kroppen på bänken vid vedboden, upptäckte Aili en stor grönskimrande fluga på väggen. Mycket spännande! En nyhet. Citronfjärilen som besökte krokusarna på slänten mot bäcken var också väldigt spännande för en nyfiken unghund. Matte satte nya förbud. Fjärilar skall också lämnas ifred. Alla djur på och kring tomten skall lämnas ifred! Jaga sork får de göra i sin stora "hundgård"/tomten vid torpet. Där finns mycket sork och det är en skogsbacke där hundarna får leva fritt.

Med rducerad arbetshastighet och fler sittpauser har Matte goda möjligheter att bedriva etologiska studier i den egna hundflocken. Arbetet sprids över dagen i småportioner, med insprängda etologilektioner. Det är mycket intressant att passivt studera livet i flocken med en ung hund i utveckling tillsammans med sin mor och mormor. Tycker Matte.

Inget ont som inte har något gott med sig. Faktiskt. Men vissa dagar har inget gott med sig alls. Man orkar inte alltid. En dag i sänder. Fredagen - en bra dag!

Allt är ju så inriktat på att alla skall vara pigga och aktiva högt upp i åldrarna. Jobba längre, leva längre och plats för skröpliga och slitna kroppar finns liksom inte. Är man inte fullpresterande räknas man inte. Man skall liksom självklart bli hundra år och vara frisk hela vägen. Den nya normen? För att inte ge ungdomarna ågren inför att åldras kanske. Barbro Lindgren som nyligen fick Almapriset/Astid Lindgrenpriset, intervjuades i kulturnytt. Hon tyckte att det var "trösterikt" att livet rimligtvis, vid hennes ålder, snart skulle ta slut. När kroppen inte längre ville vad hon ville. Ett yttrande som fick intervjuaren att förskräckt tystna och sedan fråga om hon uppfattat svaret korrekt. Prissumman är på fem millioner kronor. Pengar är inte allt. En god hälsa kanske betyder mer när man blir gammal.

Nu kan någon tycka att Mattes utslitna höft och förestående operation inte har med denna dagbok att göra. Men i Mattes vardag ingår ansvaret för tre hundar. Deras väl och ve. Om Mattes vardag förändras, förändras även hundarnas vardag. Som hundägare kan man inte bortse från sådant. Husse tog en skogspromenad med hundarna när han kom från jobbet.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)