Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÄRMEN...

2019-06-30

Lördag.

Ingen i Lapskflocken ser rådande värme i reviret som något positivt! Att tillfredsställa både Ailis och knyttens behov samtidigt, är en delikat balansgång. Nyfödda knytt skall ha kring 24 grader för att må bra. Alltså är temperaturen ute och inne nu bra en stund på dagen för knytten. Men för varmt för deras mamma som flåsar. Inte samma sak som innan hon blev dräktig och innan hon blev mamma. Så mycket annat spelar in nu som påverkar henne utöver värmen. Varför toleransnivån sjunker. Hon söker desperat lya och vill gräva och det får hon inte. Hon är ambivalent när det gäller sina barn. Hon vill vara hos dem och hon vill söka lya och känslorna kolliderar. När det gick upp till 27-28 grader, både ute och inne på lördageftermiddagen, var det inte bra för någon. Matte ställde korsdrag i fyra väderstreck i stugan och fick då in diverse stickande insekter med vinden. Noga koll krävs. Matte hittade den gamla bordsfläkten och ställde vid valplådan. Om den tyckte Aili så där. Den är inte tystlåten direkt. Rör sig gör den också. Men Matte lyckades övertala Aili att allt var i sin ordning, trots monstret vid lådan.

Natten till lördagen började en av tjejerna visa missnöje med sakernas tillstånd. Hon fick med sig sina syskon i en allmänt uttalad protest. Något var inte så som de hade förväntat sig! Det var helt tydligt. Matte sov inte mycket. Väcktes varannan timme och hölls vaken under noggrann övervakning vid mjölkbaren! Aili blev stressad och fick ytterligare en stressfaktor ovanpå den tryckande värmen i sovrummet. Hela stugan är i ett plan med plåttak och det är varmt inomhus dygnet runt. En stressad mamma till nyfödda knytt är inte optimalt. Fyra ilsket pipande och nästan skällande knytt stressade även Matte. Det här var ju inte bra. Trött och genomsvettig Matte dessutom. Romantiken i att vara hunduppfödare hade Matte oerhört svårt att förstå denna natt.

Matte tänkte att knytten behövde gå på toa och försökte lösa problemet själv, när Aili var stressad. Bara en var kissnödig. Lill-Nemo är ju av en avvikande modell i förhållande till syrrorna och kanske hade Aili inte riktigt fått kläm på det....  Många frågor ställde sig Matte trött. Har Aili mjölk? Har hon tillräckligt med mjölk? Har knytten magknip? Kolik kanske? Matte masserade magar och satte knytt som bebisar mot axeln och "dunkade" i ryggen! Förbannade var de likväl. De låg där vid tuttarna och kämpade som galärslavar för att bli mätta! Men självklart tog det på deras krafter och när lördagen som följde på detta accelererande missnöje inte blev det minsta bättre, kändes det inte så himla kul.

Ett samtal med en gammal uppfödarkmpis bekräftade vad Matte nog ändå kände, trots stor trötthet vid det här laget. Mjölkbaren var anpassad efter nyfödda knytt och mängden i lagret var inte anpassad för ett gäng betydligt större och rundare och aktivare knytt på fyra-fem dygn. Enda sättet att bygga ut lagret var genom att idogt banka på dörren och väcka leverantören! Varför Matte stod där på knä stup i kvarten hela dagen och såg till att alla knytt drog så ofta och så mycket i Ailis tuttar som möjligt! De måste få fram sina krav tydligt för anpassning av lagerutrymmet! Men det var varmt för alla och knytten blev trötta. Skam den som ger sig! En känsla delad av både knytt och Matte.

Aili togs om hand med tanke på välmående på olika sätt. Kylväst kunde hon ju inte bära med mjölk i tuttarna! Inte ligga på kylunderlag heller. Hon fick kallt vatten med rå äggula för att dricka mycket och gärna, hon togs ut och rastades ofta, hon fick lite extra godsaker och framför allt fick hon ryggmassage, så snart valparna var där och bankade på dörren till lagret! Matte kollade hela tiden temperaturen i rummet, graden av drag och tillståndet hos varje individ. Under hela dagen var Matte inte utanför ytterdörren en enda gång. Hennes plats var vid lådan. 

Lagom till när matchen Sverige - Tyskland började, bredde lugnet ut sig. Aili och knytten sov lugnt och alla verkade nöjda med tillvaron. Var och en på sitt sätt. Knytten drömde att de åt och de var tysta! Aili drömde också och småskällde. Sverige gjorde mål och vann och nöjd gjorde Matte kväll.

Husses uppgift under dagen var att se till att mormor Modji mådde bra! Hon fick en promenad i skogen och mycket uppmärksamhet även hon.

Natten til i dag, söndag, har i stort sett varit lugn, bortsett från en missnöjesyttring vid tvåtiden. Den berodde på att en till bristningsgränsen kissnödig Aili ville ut! Varför knytten var lämnade och om det tyckte de inte. Men utan dem hade inte Matte vaknat förmodligen. Vindtirig och trött, iklädd endast en morgonrock, tog Matte med Aili ut på koppelpromenad längs vägen i gryningen.

Så här kan en hunduppfödares verklighet också te sig. Men som tur är överväger valpmyset, studerandet av indivderna och skapandet av en bra start i livet för förhoppningsvis välartade vuxna hundar.

Klickaför större bild.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)