Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SVÅRT ATT SLÄPPA ÄMNET

2021-05-10

Måndag.

Efter att ha läst kommentaren under gårdagens inlägg kan Matte inte släppa ämnet med de allt frekventare förekommande hundattackerna, där en kopplad hund på promenad anfalls, skadas och inte sällan dödas av en lösspringande hund.

Det hände i området där Lapskflocken bor för några månader sedan. Som så ofta enligt statistiken var det en hund av kamphundtyp ("stor som en kalv") som rymt från en tomt och nästan dödade en äldre hund av Schäfertyp.

Lenas Ittis hade änglavakt! En betydligt större hund mötte motstånd och en orädd ägare sparkade bra och tillräckligt hårt för att bryta slagsmålet.

Varför söker en lösspringande hund på stort avstånd upp en annan hund för att anfalla den i akt och mening att döda den? Matte har inga svar. Annat än revirtänkande och en mentalitet inte förenlig med normalt hundägande. 

Hundar har blivit en bristvara. Det senaste året har man inte bara sökt hundvalpar. Omplaceringar, smuggelhundar, "shelterhundar", "adopterade" hundar har varit mer efterfrågade än någonsin. Budgivning förekommer på alla de mängder med varianter på temat hund man kan uppbringa. Matte har fått frågan om någon av de egna två Lapska möjligen behöver nytt hem....  På samma sätt som mäklare hör av sig och vill köpa flockens bostad när "alla vill flytta ut på landet!" Alla vill uppenbarligen också  skaffa hund. Paketpris kanske? "Röd stuga med vita knutar i skogen nära Stockholm inklusive två hundar av lagom storlek."

Hundar verkar släppas lösa när som helst, var som helst och hur som helst oaktat koppeltvång i naturen och i bostadsområden. Utan hänsyn till risker för hunden själv i form av trafik eller risker för omgivningen. Att komma cyklande och få en lös hund framför cykeln kan få fatala följder för alla inblandade och en hund framför en bil är ett dåligt slut på en promenad med en "fri och lycklig hund som slipper koppel". En av orsakerna till att minst en person (enligt egen utsago) valde att bosätta sig i ett fritidshusområde i skogen fullt av hundägare som uppenbarligen tänker i liknande banor. Lösa hundar är lyckliga hundar - året runt och överallt. Även längs vägarna. Inne på andras tomter där de skiter och i skogen.

Varför allt fler hundägare blir hundrädda när antalet hundattacker ökar.

Har man en enda gång fått sin hund överfallen av en lösspringande hund är det oundvikligt att man fortsatt signalerar fara till sin hund i liknande situationer. Även om man själv är omedveten om det. Hunden läser bra! Vi påverkar våra hundar hela tiden. Allt sitter inte i generna och påtagligt ofta har en och samma person hundar som påminner om varandra. Oavsett ras. En hundägare som sett sin hund bli svårt skadad eller dödad vid en hundattack är traumatiserad och påverkar naturligtvis den hund som finns i andra änden av snöret. 

Fler hundar med allt brokigare bakgrund finns i samhället. Fler hundägare är förstagångshundägare. Fler hundägare har totalt missat att läsa på innan. Man läser manualer noga när det gäller tekniska aparater och bilar men man köper hund hur som helst när man köper hundar på parkeringsplatser utan att ha en aning om bakgrunden. Eller så har man det och köper ändå och håller igång denna avskyvärda handel med plågade hundvalpar där mängder avlivas efter dagar under transport utan mat, vatten och rastning.

Matte kommer aldrig att glömma fotot på den unga tulltjänsteman i Skåne vars nya arbetsuppgift var att regelbundet avliva insmugglade hundvalpar. 

Inga kontroller av bilar för att hitta smuggelhundar kommer att få ske framöver. Alltså kommer antalet insmugglade och plågade hundar öka och så länge folk köper dessa hundar fortsätter denna välorganiserade och avskyvärda och lukrativa smuggling.

Antalet traumatiserade hundar på promenad med och utan koppel kommer inte minska utan öka. I och med att man i Sverige och i övriga Europa köper smuggelhundar ur bilar på parkeringsplatser nära gränserna. Man köper hundar från valpfabriker. Jodå, sådana finns även i Sverige. Man "adopterar" hundar och känner sig som en räddande ängel. Nej! Man köper hundar! Man adopterar barn - inte hundar och även bakom gatuhundar och hittehundar finns pengar att tjäna och valpar föds och säljs även bland dessa hundar och säljs och ger inkomster.

Köp aldrig en hundvalp utan att få träffa valpens mamma!!!! Köp bara hund i hundens eget hem! Titta noga hur det ser ut där valpen lever! Hur är miljön och köp aldrig ett djur desperat för att livet känns ensamt!

Hemmajobb eller inte nu så lever en hund ofta i 12 år!

I Dagens Nyheter i lördags intervjuades Harrys lillmatte. Harry var en av de två hundar som dödades av en lös hund förra veckan i Stockholms län. Det skedde i Tegnérlunden, en liten park centralt i Stockholm. Bara några veckor tidigare blev han biten av en annan hund vars ägare tog sitt ansvar. Bitmärken uppstod men inga stora skador. Nu var det en av två renrasiga Amstaffar i koppel ett stycke bort som slet sig lös. Harry var helt ointresserad av dem men den ena hunden slet sig loss och attackerade Harry. Staffen anföll och högg över nacken som troligtvis knäcktes direkt. Staffeägaren kom och försökte slita bort sin hund men den andra Staffen anslöt i stället och båda Staffarna började släpa bort Harry. En fjortonårig blandras. Polisen agerar inte, inget föreläggande, men Länsstyrelsen utreder. Troligt är, enligt Harrys ägare, att ett föreläggande om munkorg vid rastning blir resultatet.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)