Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ARBETANDE HUND ? En definitionsfråga.

2017-10-29

Lördag.

Mycket finns att göra i skarven mellan höst och vinter! Trädgården skall ställas i ordning inför snö och tjäle. Däck skall skiftas, el slås på i vattenledningar. Mycket är det att hålla reda på så här års. Att gå ut och köra ett sökpass eller gå ett spår kräver både tid och planering. Att i väntan på att Husse kopplar på släpet köra ett luktletande i köket och matrummet, kräver minimalt med planering och tid! Så då gjorde Matte det.

Hundarna väntade snällt och tyst i uterummet och Matte körde en "fuling" som test. Åtta olika typer av behållare placerades ut mycket tätt på den lilla golvytan, täckande från sida till sida. Längst bort i matrummet/glasrummet placerade Matte lukten på en minimal möbeltass i ett mjölkkartonglock, inpetat mellan spjälorna på en av stolarna, lite skymd, men ändå inte inpetad under dynan.

När Matte öppnade ytterdörren stod Aili beredd att börja jobba. Alltid Aili först och det vet de. Aili tog sig oombedd an uppgiften och nosade mycket ambitiöst igenom varenda behållare. Hon blev lite brydd när hon nosat av den sista vid ingången till glasrummet och ännu inte hade hittat lukten. Aili vände helt snabbt tillbaka halvvägs och grovkollade, varefter hon fortsatte och i glasrummet fick hon upp nosen och vittrade mer runt om och helt klart hade hon fångat doften. Aili arbetade vidare på doften för att finna vittringskällan, vilket hon gjorde rätt snart och frysmarkerade. Snyggt genomfört arbete och avslut! Som vanligt bad Matte om en säkring av doftens exakta placering och fick det. Matte hade bett Aili om en tjänst. Matte hade bett Aili att hitta ett borttappat föremål, ett gömt föremål med en specifik doft som skulle hittas. Vilket Aili gjorde, samt visade Matte exakt var detta saknade föremål, locket med doften, befann sig. Aili hade utfört en begärd handling, hon hade gjort ett jobb, utfört ett arbete. Eller?

Aili belönades med nosen vid doften gånger två och förpassades sedan motvilligt ut i uterummet, där Modji stod beredd att hjälpa Matte med samma sak. Samma lock med doft, samma upplägg och samma gömställe. Modji grovsökte av behållarna, kom till den sista och kände att ett noggrannare sök kanske hade varit smart. Varför hon gjorde om jobbet lite mer noga. Vid den sista behållaren kände hon sig säker på att samtliga behållare var tomma på lukt, annat än ris och ägg eventuellt. Modji jobbade vidare med högre nos i glasrummet och fångade doften på fel sida av matbordet. Hon löste problemet och gick runt bordet och markerade vid vittringskällan. Även hon säkerställde markeringen när Matte kommit inom synhåll. Godisbelöning vid vittringskällan med nosen mot möbeltassen. Även Modji hade gjort ett begärt jobb åt Matte och funnit det saknade locket med doften. Hon hade utfört en sorts arbete. Jämfört med om hon hade gått på en koppelpromenad med Matte.

Båda hundarna hade gjort som Matte hade bett dem och de hade båda lyckats hitta det Matte saknade. Arbete eller inte - det är en tolkningsfråga. Om Husse hade tappat nyckeln till släpet och resan till tippen hängde på att dessa nycklar återfanns och Matte eller hundarna på begäran från Husse letade rätt på nycklarna, samt hittade dem. Hade de då utfört ett arbete eller inte? Om Husse lovade Matte ekonomisk ersättning för att leta rätt på nycklarna, skulle det innebära att det var ett arbete mer, än om han inte erbjöd någon ersättning alls? Hundarna ser inte pengar som lön för utfört arbete, däremot Frolic. Så om hundarna letar rätt på Husses nycklar och får lön i form av några Frolic - är då inte det en form av utfört arbete?

Som sagt - en definitionsfråga. Upp till den enskilde i slutändan att tolka. Efter egen erfarenhet av att arbeta/jobba/vara aktiv med sin hund  på olika sätt. Vad som för en individ är lek, är arbete för en annan. Går gränsen mellan vad som är arbete eller inte där lön utbetalas för den syssla som utförts? När Husse målar huset är det en hobby, om en målare gör det gratis som kompis är det då arbete eller hobby? Om han gör det mot betalning är det ju per definition ett arbete som utförts. Men insatsen är ju densamma även om han bara är bussig och gör det gratis.

En intressant diskussion och ställs frågan så att den enskilde individen ombeds ange sin tolkning, finns ju inget rätt eller fel. Det går inte att svara att "så här är det". Var och en lägger innebörd i ordet efter sin egen erfarenhet.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)