Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SPLITTRAD FLOCK

2017-08-30

Tisdag.

Matte tog med hundarna på en cykeltur i området och det var härligt tomt på vägarna! Hemmavid märks en tydlig skillnad! Färre hundar passerar tomten, de som kommer förbi är kopplade. Inga lösa hundar som springer in och pinkar på bilarna! De flesta har tagit till sig av LST kraftfulla uppmaning att hålla hundarna i koppel! Varg eller inte varg så är det en årstid då hundar skall hållas kopplade eller under liknande kontroll. Här finns hundägare som flyttat ut i skogen för att slippa ha sina hundar kopplade, enligt egen uppgift. I Norrtelje tidning stod det på tisdagen att för första gången någonsin skall en björninventering göras! Man skall leta björnskit i de södra delarna av kommunen och det innebär fram till angränsande fritidshusområde några få kilometer bort. Björn finns halvvägs mellan Lapskflockens permanenta viste och Torpet numera. Även lo. Chansen att se en björn är minimal enligt sakkunniga. "Björnen ser dig först och sticker". Att ha fått se en varg så nära som i lördags räcker gott tycker Matte, som bara fått umgås med vargar på mycket nära håll i Kolmården tidigare. Umgänget den här gången var inte lika närgånget och bra var väl det.

Efter middagen delade familjen på sig och Husse och Modji åkte till Österåkers BK för första kurstillfället av åtta på en agilitykurs. Matte och Aili åkte till Vallentuna BK för det första kurstillfället av fem på fortsättningskursen i specialsök/nosework.

Aili fick börja kvällen med att leta lukt på en ramp med sex burkar. Fort gick det och klockrent markerade hon burk nummer ett - Matte gick bakifrån och det blev sista burken. Tassmarkering och belöning. Så flyttades burkarna och nu gick det inte lika fort. Aili kollade igenom alla burkar, vände om och tassmarkerade burk nummer sex, som var den första hon passerade. Vid genomgången visade sig Aili ha slarvat och markerat sista burken, kanske för att ingen lukt hittades i någon annan burk? Nummer tre var korrekt, inte nummer ett och ytterligare en hund gjorde exakt likadant! Nummer sex prickade alla de fyra kurshundarna och instruktörens egen hund rätt.

Nästa övning var en bana utomhus byggd av lastpallar, en stege och lite annat. Aili var först ut och imponerade med sitt metodiska sökarbete i den mycket kraftiga vinden. Hon lokaliserade doften som for iväg genom stapeln av lastpallar, men ringade in den och markerade fint med nosen. Matte har dock lite svårt att vara snabb med belöningen när hon själv inte vet doftens placering. En möbeltass satt på undersidan av en kraftig regel, som låg på tvärs över pallarna.

Sista övningen var ett sök på en container, där Aili hittade doften på vardera sidan av kortsidan, lite olika högt placerade vid gånggärnen till öppningen. Vinden från flygfältet intill låg på rakt mot gavlen på containern och förde lukten längs långsidorna ett gott stycke bort mot klubbstugan, där Aili visade intresse så snart hon kom ut därifrån. Men det blev svårt när hon stod med vinden i ryggen vänd mot gaveln. Aili löste uppgiften fint och både instruktören och Matte var nöjda!

Modjis kurskväll bjöd först på teori då hon fick vänta i bilen. Sedan blev det träning på långa tunneln och hopphinder. Modji har testat detta tidigare och tyckte att det var lika roligt som då! Även Husse hade en givande kurskväll!

Antal kommentarer: 1

2017-08-30 22:27:47 - Saivi m flock

Härligt orginalhusse! Då kan vi snart tävla ihop (inlove)
Jag ska till Gävle och tävla (=träna) nästa lördag ;) Kom och insprieras vettja ;)
Tasshälsningar eran Saivan(heart)(flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)