Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TILL LANDET

2015-08-10

Söndag.

Lapskfamiljen drog till landet. Till det lilla torpet i Lillbyn ute vid kusten alltså. Solen sken och det var alldeles lagom varmt. Husse skulle äntligen måla lite på lillstugan som behövde färg på undersidan av taket. Matte gick runt med busksaxen och röjde uppväxande sly. På tomten finns mycket hassel och från avsågade stubbar stack långa nya spjut upp. Dessutom sprider sig hasseln och här och där var det nya plantor på gång.

Men hundarna och Matte inledde dagens vistelse, med att äta hallon och blåbär i mängd i skogsbacken! Fina små skogshallon finns här överallt och marken är täckt av blåbärsris. 

Husse och Matte pysslade sedan var och en med sitt och hundarna var fria att göra vad de ville. Alla valde att äta bär ytterligare en stund, då det verkligen finns stora och saftiga blåbär i överflöd här! Násti kollade lite efter sork och Modji var utom synhåll i stort sett hela dagen. Åt bär och höll koll ut mot det gamla hygget där något djur rörde sig. Aili rörde sig lite emellan de olika familjemedlemmarna ett tag och drog sig sedan undan bakom fåtöljen inne i stugan. Násti sträckte ut sig i skuggan och sov sedan djupt.

Solen sjönk allt lägre och skuggorna blev längre. Hundarna samlades som genom en hemlig överenskommelse på gårdstunet. Intressant! Husse hade inte målat klart, Matte hade dragit ihop allt sly i en hög och var klar med sitt, så hon drog med sig hundarna ut på blåbärsätande igen i väntan på middagen hemma. Men snart var även Husse klar och familjen stängde igen överallt och for hem.

Kontrasten blir allt större för varje år. Hemkomsten kändes inte längre som "hem till stugan i skogen". Snarare som "hem till det lilla villasamhället i skogen". Kluvet. Husse fick hjälp med den trilskande gräsklipparen (igensatt luftfilter) och klippte den nu aningen torrare, men inte torra, gräsmattan och Matte tog upp potatis och fixade middag. Som blev riktigt god faktiskt, med ungsbakad färskpotatis (finsk Timo) med olivolja och flingsalt, samt i panna grillade, marinerade kycklingbröst. Serverade med strimlad purjo och ajvar. Lättöl och varsitt litet glas Jaloviina. Finskt fint brännvin. Somrig middag, som inmundigades ute i trädgårdsmöbeln!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)