Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAPSKFLOCKEN PÅ UTSTÄLLNING

2019-12-29

Fredag - söndag.

Rubriken har fått stå lite ensam en stund tyvärr. Matte kom aldrig längre. Nej då, hon svimmade inte och datorn kraschade inte som tur var. Matte försökte bara åstadkomma lite text via mobiltelefonen. Vilket fick avbrytas innan hela hemsidan raderats för gott. Att skriva mer text än vad som sker vid messande, övergick Mattes krumma artrofingrars förmåga. Varför Matte insåg sina begränsningar och avbröt skrivandet i tid. Så kunde ni får vara lite nyfikna på vad Lapskflocken nu hittat på!

När julen firats färdigt packades bilen och flocken drog norrut. Närmare bestämt till Rättvik och den inofficiella julutställning, som Dalarnas Kennelklubb arrangerat. En stuga var bokad för helgen och flocken installerade sig på fredagkvällen. En släktträff blev det med en gång när Ailis dotter Násste med matte anslöt norrifrån. Násste skulle få utställningsdebutera! Hon och hennes syskon fyllde ett halvår på julafton och mycket annat har hon hunnit med under denna tid. Hon har tränat spår och sök samt enhel del annat i form av olika "konster" användbara i större sammanhang, sammansatta till mer färdiga övningar. Man bryter ner och lär in olika saker i delmoment. Násste har som sina tre syskon visat att hon älskar många olika former av lekar tillsammans med sina ägare. Att hundarna upplever alla former av inlärning och träning som lek är en förutsättning för lyckat resultat på sikt. Inga krav och inga tillrättavisningar. Förstår inte hunden vad jag vill att den skall göra, får jag tänka om och förklara på ett annat sätt. Nu var det dags för utställningsdebuten. Bra socialträning och miljöträning! På plats fanns även Ailis kullsyster Saivi, men hon skulle inte ställas ut den här helgen. Däremot hennes "lillebror", som är lite äldre än systerdottern Násste.

Under fredagen hade temperaturen gradvis sjunkit ner till tio minusgrader. På lördagmorgoenen bet kylan fortfarande med tio minusgrader och det hade fallit lite snö under natten. Nu var det vinter helt plötsligt och alla klädde sig rejält varmt, då utställningen skulle äga rum i ett stort ridhus. Klockan åtta var de fyra Lapska som skulle ställas ut på plats. Fler och fler anlände och den lilla Lapskgruppen hade snart en hejarklack samlad vid den lilla lägerplats som etablerats, med en "valphage" och en bur och några stolar. En fin släktträff blev det för både fyr- och tvåbenta den här dagen. Husse och Matte försågs med mycket unga handlers för grenen "barn med hund" och Modji och Aili fick etablera kontakt och träna lite inför sina "uppträdanden" med både Matte och sina nya förare.

Så var det dags för Násstes debut i ringen. Hon skötte sig med den äran och den lilla förberedande ringträningen visade sig ha varit till nytta. Nu visste hon precis hur hon skulle uppföra sig tillsammans med sin Matte! Násste visade upp sig på ett rutinerat och balanserat sätt och hon sprang så fint utan att hoppa och studsa. Hon lät domaren kolla både tänder och annat under samlat lugn och hon stod fint uppställd framför domarbordet och inväntade en godisbelöning från sin matte. Den enda ringträning hon fått var stunden innan hon gick in i ringen. Matte gillade vad hon såg. Det gjorde domaren också!

Klicka för större bilder.

Därefter var det Ailis tur och att domaren delade ut godis gillade hon mycket! Det är ett drygt år sedan hon ställdes ut senast och då fick hon sitt första cert. Nu fick hon ett HP, då det var en inofficiell utställning. 

Om Aili tyckte domaren så här:

"Feminin tik, trevligt huvud och uttryck, passande ögonfärg till pälsfärgen. Bra nacke o rygg, mkt välutvecklad front, skulle önska lite mera substans, normala vinklar runtom, tillgängligt temperament."

Klass:VUXEN, 1 HP. Bästa tik: 2.

Veteranen Modji visade sig med värdighet och rutin som den veteran hon är. Även hon har ett cert sedan tidigare och fick nu ett HP även hon. Modji blev Bästa Veteran. När domaren skulle välja vem av Aili och Modji som skulle bli Bäst i Rasen föll valet på den rutinerade äldre damen, som han kallade "välbevarad".

Så här tyckte domaren om Modji:

"Välbevarad 11-årig äldre dam, vackert huvud och uttryck, passande ögonfärg, bra nacke, ngt nedsjunkande rygglinje, härliga ben och tassar, rör sig ännu väl för ålldern. En välbevarad veteran."

Klass: VETERAN, 1 HP. Bästa tik: 1. Bästa veteran. BIR.

Man hade satt ihop ett flertal uppfödargrupper bestående av tre hundar, varför det även blev en uppfödargrupp med Modji, hennes dotter Aili och dotterdotter Násste. Samtliga tre uppförde sig fint i ringen och nu hade nybörjaren Násste stöd av sin mor och mormor och hon hade fullt fokus på sin matte. Hon ställde upp sig så fint för domaren! Som tyckte om dessa tre Lapska i tre generationer och gav gruppen ett HP. 

Domaren skrev så här om Mattes uppfödargrupp:

"Uppfödargrupp om 3 kombinationer, sträcker sig i åldern 11 år till 6 mån. Urmodern har präglat sina avkommor väl, typisk päls och färg, samtliga rör sig med spänst och driv. Gratulatoner till upfödaren."

Klass: UPPFÖDARKLASS, 1 HP. BIS 4.

Han kommenterade: "En fin grupp - och hon är bäst!" Pekande på minstingen Násste, som imponerat på många sätt i ringen! Dömde gjorde Daniel Persson.

Som det skall vara då. Tänkte Matte. Sista kullen hos Gátchis visar på en utveckling åt rätt håll enligt denne domare. I övrigt kände sig Matte mer än nöjd med att Aili som var mycket sjuk och Matte trodde att hon skulle tyna bort för fem månader sedan, var i så gott skick nu. Då var Aili bara skinn och ben och gick på skonkost i form av ris och fisk i några veckor. En infektion i livmodern tillsammans med en mag- tarminflammation behandlades med en intensvi antibiotikakur över lång tid. Valparna måste snabbavvänjas vid tre veckors ålder, då de bokstavligt talat höll på att suga all must ur sin mamma. Matte trodde att Aili inte skulle överleva. En av dessa valpar fick finfin kritik nu vid sin ringdebut! Matte kände sig varm och go och nöjd i hjärtat. Aili inte bara levde, hon var i fint skick. Hennes dotter var i fint skick. Det kunde inte bli mycket bättre. Att mamma/mormor Modji även var i gott skick vid 11 års ålder gjorde inte dagen sämre.

Man måste få vara lite glad ibland. Även om någon uppfattar det som skrytigt.

Under dagen hade temperaturen stigit och dagen avslutades med töväder. Samt gemensam hämtmat för firande i stugan. Stämningen var belåten bland både två- och fyrbenta och mätta och belåtna skiljdes man åt. Alla gick och knöt sig efter lite eftersnack. 

Ett stort GRATTIS till Násstematte! Som har så fin kontakt med sin lilla tjej, att det inte spelar någon roll var och hur de "leker" tillsammans! En fin relation har byggts upp under hösten. Ett stort TACK till den nyfådda "släkten" i Dalarna och för fin handling av de två praktikanterna i "barn med hund"! IMPONERANDE fint ställdes både Modji och Aili för inspektion av domaren! Naturbegåvningar! Barnen alltså.

Hem for Lapskflocken på söndagen i rena vårvädret, med tö och många plusgrader. Under en och samma helg var det höst-vinter-vår! En härlig helg!

Matte har lytt order och inte sprungit ett enda steg sedan den senaste höftoperationen den 10.1.2019. För lite mindre än ett år sedan. Egentligen får man inte springa alls med en höftprotes "livslångt". Med en protes och en helt utsliten höft sprang Matte tillräckligt bra för ett cert till Aili hösten 2018. Nu sprang Matte först med Aili en gång i vuxenklassen. Sedan med Modji en gång i veteranklassen. Därefter med Aili i konkurens med Modji. Sedan med både Aili och Modji i uppfödarklassen en gång. Därefter med Modji i gruppfinalen som BIR. Sedan med Modji i BIS-finalen som BIR-veteran och sist med Aili i BIS-finalen uppfödargrupper. Modji hade tre olika handlers som vikarier för Husse. Om Matte nu räknat rätt... Mycket springande blev det och i tillräckligt god fart för att få hundarna att visa driv och bra steg tydligen. Utan att snubbla. I avdelningen skryt kände sig Matte mer än nöjd med att man kommer långt med envishet och genomtänkt träning. Ingen träningsvärk dagen efter. Än går det att få fart på kärringen tydligen. Tillräckligt för att göra sina hundar rättvisa som tur är.

 

Antal kommentarer: 4

2019-12-30 14:26:49 - Eva

Tack för otroligt fin helg.
Jag är så otroligt tacksam för N'asste. Hon kan allt, otrolig arbetsover, lätt att lära och dessutom vacker och fin.
Vi hade aldrig klarat det utan er att få så fint resultat på utställningen. Tack för allt du lärde mej och visade så att vi hann träna före vi skulle gå in.
Det gick "lätt" att köra hem i det urusla väglaget när jag tänkte på helgen. (heart)(heart)(heart)

2019-12-30 15:06:26 - Marianne och Larry

Tack själv för att du kom ner hela vägen och ställde henne! Bra ringträning! Du var duktig och gjorde som du blev tillsagd! ;), men utan er redan etablerade goda kontakt och samspel, er fina relation, hade det inte blivit lika bra! Vilken tur att du inte körde i alltför stor eufori, utan hade viss koll på det livsfarliga väglaget! (heart)

2019-12-30 19:09:18 - Anneli med LVH

Jättetrevlig miniLVH träff! Så glad ni kom från båda flockarna ! Nästa gång försöker vi lura med lite fler LVHare :)
(flower)

2019-12-30 20:18:05 - Eva

Tack Marianne. Helt klart Anneli. Det vore kul. (star)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)