Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SLUTTURISTAT

2017-08-13

lördagen var det färdigturistat! Inget billåkande till nya platser och lunch på någon krog. Mer ved skulle hämtas hem från Torpet och hundarna fick ett par timmars relativ frihet i blåbärsriset. En del hallon kunde de även äta tillsammans med Matte. Sedan försvann Matte och detta bekymrade både Modji och Aili. Matte gick ut genom bakgrinden för att kolla lite utanför staketet på det som är mark som tillhör tomten. Här är det ett hygge med gigantiska flyttblock och något staket var omöjligt att sätta upp, varför den inhägnade delen fick bli lite avskuren i hörnet. Två av de jättelika stenarna hamnade dock innanför staketet och här satt först Modji, sedan Aili och höll koll på Matte. Som försökte röja lite i den stora hög med diverse grenar och murkna träd som någon tidigare ägare samlat ihop bakom förrådsboden. Men Matte vidgade vyerna lite och blev nyfiken på naturen ett stycke bort i den nedre kanten av hygget. Här föreföll många fåglar hålla till och när Torpet köptes var Mattes slitna höft inte i skick att utforska naturen här. Sedan har det glömts bort. Nu upptäckte Matte oväntat först som en liten äng fri från träd och sedan en djup ravin med mycket tät vegetation, bestående av stora och täta granar samt ormbunkar. Ner i ravinen lyckades inte Matte ta sig men bara genom att komma nära avslöjade sig fågellivet, bestående av fåglar i alla de storlekar! Detta var som en liten egen värld som urskiljde sig från den omgivande bergiga naturen mycket markant! Endast ett hundratal meter bakom lillstugan vid Torpet!

Matte vände om och traskade tillbaka på den väl upptrampade djurstig, som lett Matte fram till den intressanta ravinen. Här har grisarna bökat upp marken lite här och där, men jordlagret över berget är tunt, så såvärst givande kan det inte vara för några vildsvin att hålla till just här. Rådjur och älg finns det gott om och under försommaren har en björn synts till i trakten. Modji och Aili hade blivit bekymrade när Matte försvann utom synhåll! De hade full koll på var på hygget hon befann sig och skvallrade var och en för Husse! De gjorde precis likadant båda två. De sökte upp Husse, varpå de tittade stint på honom och gick mot staketet bakom lillstugan och "pekade" ut mot hygget, som just här skyms av ett bälte av unga tallar. Husse hade nyss själv funderat lite över vart Matte tagit vägen. När han tackat för hjälpen släppte hundarna intresset för Mattes göranden och slog sig till ro.

Hem for familjen sedan med ännu ett lass ved och en mulen och lite blåsig dag kunde det passa att tända fotogenlampor och ljus för en middag på punschverandan! 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)