Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RESULTATLÖST

2014-03-24

Husse och Modji kom hem så småningom på lördagkvällen. Söket hade tyvärr varit resultatlöst. Tidigare hade polisen varit ute och sökt i området och de hade även använt helikopter. Varför många i trakten kände till försvinnandet.  Ett åttiotal sökare hade med kort varsel ställt upp. Varav två hundförare. Husse och ytterligare en person. Det förefaller vara dessa två som oftast har möjlighet att ställa upp med sina hundar, så de är väl samkörda. En stor fördel. Träningarna i hundgruppen verkaar ha runnit ut i sanden över vintern, men familjens hundar tränar varje vecka. Nya träningstag får tas nu när kvällarna blir längre och vädret gynnsammare. Men skarpa lägen uppstår i alla väder och ofta i mörker. Även Husse och Matte har behov av att ta sig i kragen och sätta fart. Med lite av varje. Ibland hakar livet upp sig lite och allt är inte alltid roligt. Hunderiet är inte alltid roligt. Allt ser inte ut för vad det verkar vara alltid. Man gör sina misstag. Pris måste betalas. Ibland är det värt priset. Ibland inte.

Husse och Matte slog på den nyköpta teven och alla människor var blå i ansiktet! Den var inte värd priset!  Ända till dess en ruta dök upp där man bad om ursäkt för färgfelet under nyhetssändningen.....

Husse och Matte behövde pigga upp sig. Söndagen randades med regn och en sjöblöt tomt. En idelalisk dag för att åka till den stora trädgårdsmässan i Älvsjö!

Hundarna rastades ordentligt efter frukosten. Detta skulle bli den första gången som även Aili lämnades ensam i flera timmar. Ensam med sin mor och mormor vill säga. Hon fyller sex månader på onsdag och är rumsren. Ribban höjs. Kraven ökar. Hundarna stängdes in i kök och mat/glasrum med en barngrind. Ailis forna valprum. Ailis leksakskorg står där  och den innehåller även föremål som är tillåtna att gnaga på. För en ung hund är det tryggare med ett begränsat utrymme. För dess familj tryggare med en delvis begränsad ung hund i ensamhet. Men inte i en stängd bur.

Husse och Matte separerade tillfälligt och tittade på olika saker. Mängder fanns att se! Samt att spendera pengar på. Matte såg så många fina designade kläder! I ull och tillverkade i liten skala och både  vackra och bekväma. Men dyyyyyra......  Växter fanns det också, samt korv och ost i mängd. Husse tittade på trädgårdsmaskiner och verktyg av olika slag. Dagens behållning för Husse var när en vedklyv skulle demonstreras. Den demonstrerande mannen tog fram en vresig bit björk med en stor kvist. Bad en äldre dam klyva den. Bombsäker på att det skulle gå lätt som en plätt och damen skulle låta sig imponeras. Det gick inte lätt som en plätt. Det gick inte alls! Klyvdemonstranten lyckades inte på något vis klyva björkbiten själv heller! En skadeglad Husse stod bredvid och tittade på.

Sista dagen på mässan och eftermiddag betyder sänkta priser. Matte handlade tofflor till sig och Husse i filt med skinnsula för 40 kronor paret. Hade kostat 225! En väggdekoration till torpet i svart smide,  en stor segelbåt, sänktes från 790 till 600. Inte så tokigt. Mer handlat blev det inte. Men det fanns mängder med besökare som medförde tomma barnvagnar att frakta hem växter i. Även tvillingvagnar.

Husse och Matte avslutade med en fin söndagmiddag tillsammans innan hemfärd.

Hundarna hade skött sig bra allihop och hade nog sovit under ensamheten. Radion stod på och suddade ut störande ljud utifrån. Nu sken solen och resten av eftermiddagen tillbringade familljen tillsammans på tomten med olika sysslor. En trappfika med wienerbröd till Husse och Matte och oxöron till hundarna.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)