Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NR. ETT PÅ LISTAN!

2020-10-24

Fredag.

Äntligen kom namnen upp på den amerikanska listan! Listan på hundar godkända som Trick Dog Champion! Tidigare fanns ingen hund noterad av rasen Lapsk Vallhund/Lapinporokoira/ Lapponian Herder på den nivån! Godkända av de amerikanska och kanadensiska kennelklubbarna. Nu finns det äntligen två hundar uppskrivna under Lapponian Herder på Champion Trick Dog - listan hos Do More With Your Dog. TDCH 10/20 står för titeln Trick Dog Champion och titeln erövrades månad 10 år 20.

Lakeland Terrier

Lori Napoli and Phoebe (TDCH Glacieridge Fifty Hot Cross Buns), TDCH 7/16

Lapponian Herder

Marianne Neidhardt and Modji (TDCH Gátchis Nástitös-Modji), TDCH 10/20
Marianne Neidhardt and Aili (TDCH Gátchis Bargi Aili), TDCH 10/20

Leonberger

Sarah Hatton and Memphis (TDCH Lyndordream Simba ETD), TDCH 1/18

Matte har nått sin målbild med sommarens trickträning. Modji som är en certifierad räddningshund och fyller 12 år den 1 december, skulle bli den första Lapska Vallhunden med titeln Trick Dog Champion - TDCH! Det blev hon! Hennes dotter Aili blev nummer två samma dag! Modjis mormor Gázzi blev den första Lapska Vallhunden i Sverige som blev certifierad Tjänstehund-Räddning. Hundar som gillar att göra saker tillsammans med sin förare, samtidigt som de är självständiga. Som Lapska Vallhundar skall vara.

Matte och hundarna har roat sig storligen med denna träning under juli - september i år! Så fort Matte tog fram klickern har Modji och Aili kommit och frågat vad som var på gång! Man kan visst lära gamla hundar sitta! Modji har lärt sig massor mer än att sitta! Matte har lärt sig att på kort tid få hundarna att göra alla möjliga nya saker som de inte gort tidigare.Samt att filma alla inlärda trick. Det går alltså även att lära gamla tanter nya saker.

Ett stort tack till E. som lagt massor med tid och energi på att titta på och bedöma mängderna med trickfilmer på kort tid! Där Modji och Aili leker med Matte! Samt klippa ihop alla filmer till varsin film för respektive hund, att presentera i USA, för att kunna bli godkända på Championnivån!

fredagen fick hundarna en rask promenad i området och de avslöjade att ett drama ägt rum på vägen. Vit-bruna fjädrar skvallrade om att en höna fått sätta livet till! Länge stod de två Lapskdamerna och nosade på varenda fjäder i gruset. Vilket gjorde promenaden till intervallträning. I övrigt öste Matte på för powerwalk! Senare informerades de boende om att en skabbräv setts på platsen två gånger, strax innan Matte och hundarna passerade.

I kvällningen skulle Matte skruva upp en sak och tappade då en skruv på 2 cm. Matte bad hundarna om hjälp och de apporterade båda denna lilla skruv och överlämnade den fint till Matte! Modji var närmast och hann först när Matte bad om hjälp. Sedan "råkade" skruven falla ner ännu en gång, så att även Aili fick hjälpa Matte. Duktiga apportörer!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)