Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDLIV

2013-10-31

Matte lever för närvarande ett sant hundliv. Allt styrs av hundar. Stora och små. Mest små! Men snabbt växande, med ökat behov av Matte. Ju mer vaken tid, desto mer tid behöver Matte lägga på knytten. Som pensionär funkar ju detta bra. Matte är full av beundran för alla som både kan ha knytt, ibland flera kullar på ett år och samtidigt sköta ett jobb utanför hemmet. Hur man får ihop det med att leva av hunduppfödning, har Matte ännu inte kommit på. Som är tacksam om en valkull gått jämnt upp ekonomiskt. Nástis sista valpkull blev en kostsam period och en skadereglerare på Folksam yttrade: "Har ni inte råd skall ni inte hålla på med uppfödning. Uppfödare måste ha reserver."  Detta när man vägrat ersättning för en opererad valp (svalt föremål) som var 5½ vecka. Försäkringen började inte gälla förrän några dagar senare, vid 6 veckors ålder.

Men Matte njuuuuter av sina knytt!!!! Tar vara på denna tid. Trots att nätterna för närvarande bara varar mellan klocksn 23 och 03.30....    Då måste Modji gå på toa och då vaknar knytten och Matte. Gamla kärringar får allt svårare att somna om.

Onsdag.

Mer inskolning för knytten i köket.

Nu kände de igen sig och var mer rörliga. Modji höll sig undan och kröp upp på sin hylla. En populär viloplats för hundarna. Matte placerade sig själv på golvet som ett stort hinder mitt i det smala arbetsköket. Ryggen mot en skåpdörr och fötterna mot spisen. Böjda ben. Två framkomliga vägar fanns alltså - under Mattes ben, eller över Mattes foppatoffelfötter som var vinklade mot spisen. Ett första enkelt valptest. Hur löste de problemet och hur envisa var de i sitt problemlösande? Hur angelägna var de att komma vidare för att utforska hela köket? Matte kan glädja samtliga väntande knyttmattar och Husse med att alla de fyra knytten var nyfikna nog för att lösa problemet. Matte gillade vad hon såg!

Knyttmamma hade som nämnts tidigare, dragit sig tillbaka till sin viloplats och där försökte hennes barn nå henne. En decimeter ovan golvet. Modji visade att hon ville vara ifred och bromsade med nosen. Dit upp fick ingen komma! Knytten sökte sig då till det näst bästa, vilket var Matte. Där kravlade de upp i Mattes knä, med lite assistans, och somnade. Sedan vidtog dagens sjukgymnastikpass. Att med famnen full av knytt ta sig upp från golvet.....  Av omtanke om knyttens livhank avstod Matte från att pröva. Tre knytt lämnades på golvet och den som låg högst upp i famnen fick vara kvar. Det var kämpigt nog så. Men gick för det sovande knyttet bra.

Nu sov knytten djupt och det var dags för de vuxna hundarna att få sitt. Det blev en skogspromenad, "Mopperundan", med Matte i relativt god fart. Utan en himla massa nosande! Modji vill ha stenkoll och skall läsa tidningen både fram och baklänges och en gång till....  Vid "vargtallen" fanns någon markering på lite gråmossa och där fastnade både hundarna länge. Tvärnit. Vilket accepterades.

På kvällen tog Husse med sig Násti på träning och hon fick ett frisök i en fordonshall med fyra figgar och skötte sig bra. Lycklig var hon och Modji inte lika lycklig, när hon lämnades hemma. Med på träningen var även Nástis båda söner Epic och Lime. Antalet figuranter denna kväll var generöst, med medföljande familjemedlemmar. Skollov! På väg till träningen tog Limes familj en sväng förbi valplådan och Modji visade gärna sina knytt för gamla träningskompisar.

Matte nåddes ryktesvägen av att Nástisonen Pirak i Finland erövrat ett CACIB! Reservcacibet blev ett cacib tydligen. Matte har de sista dagarna intresserat följt debatten om det ökade behovet av internetsurfande och smarttelefonberoende, vilket för en del blivit ett missbruk som kräver behandling. Öppna förskolor kräver mobilförbud, då föräldrarna sätter ner sina telningar på golvet och sedan försjunker i skärmstudier. Enligt forskning läggs 22 minuter per dag på barnen i snitt. 75 minuter lägger föräldrarna  på Facebook i snitt.....  I stället för att kommunicera med sitt barn fotar man avkomman i olika situationer och lägger ut på FB. För att få bli bekräftade som goda föräldrar som tar med sitt barn hit och dit. Man kommunicerar inte med sina vänner direkt längre. Vanligare är genom FB. Detta gäller den vuxna befolkningen i arbetsför ålder. Ungdomar och pensionären använder inte FB lika frekvent. Enligt intervjuad forskare i Radio Stockholm. Ämnet har även tagits upp på Rapport. Intressant och föga förvånande resultat. Nu frågar barnpsykologer hur föräldrarnas ständiga mobilhantering kommer att påverka dessa förskolebarn i framtiden. Matte också. Som jobbat inom barnomsorgen.

Med hundar får man ju resultatet mer per omgående så att säga! Är man inte uppmärksam händer det direkt. Det blir tydligare när hunden drar efter vilt, stjäl maten eller tjuvparar sin mor....

Antal kommentarer: 4

2013-10-31 20:46:52 - Anneli & Balva

En eloge till er och ert "uppföderi" inom LVH! Det är ju bara att hoppas att framtida valpköpare till LVH änteligen "börjar" få upp ögonen och ifrågasätta saker och ting! Vilken ynnest för blivande valpköpare att få dessa uppdateringar hela tiden och att ni sätter de små knytten i "det främsta" rummet nu! Tänk om fler uppfödare gjorde som ni! Vilken början för små knytt alltså! (flower) TACK! För att åtminstone ni försöker tänka liiite längre. Det ger mig hopp för att kunna köpa LVH även i framtiden!

2013-11-01 08:51:00 - Marianne

Tack! :) Vi gör så gott vi kan för att bevara rasens arbetsegenskaper och för att ta vara på den så viktiga, men så korta, präglingsperioden. För att kunna överlämna en blivande arbets-/träningskompis, med så god potential som möjligt

2013-11-01 10:02:36 - Anna, www.raika.se

Visst är det mycket jobba, jag hinner heller inte med så mycket mer än valparna när vi har en kull.
Så mycket som ska hinnas med :)
Det är slitsamt och roligt på samma gång.

Skoj att Pirak gått så fint på utställning. Han är en riktigt fin kille (heart)
grattis till er som uppfödare o till hans matte :)

2013-11-01 12:53:29 - Anneli & Balva

Jaa Anna ! Du verkar oxå vara av rätt inställning har jag förstått:) Kul! Det bådar gott inför framtiden!
Trevlig Allhelgona helg på er !
Anneli & Balvis (flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)