Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FULLT UPP

2013-09-22

Dagarna har börjat tidigt sista tiden och tid till datorsittande har saknats. Efter regn kom solsken och somarväder. Matte har varit upptagen med lite av varje i trädgården och njutit av det fina vädret med hundarna. Efter att hållit sig inne på förmiddagen och väntat på sotaren för brandinspektion på torsdagen, tog Matte med sig hundarna upp till sjön för promenerande med lösa hundar igen. Mycket uppskattat! Länge fick de vara lösa på klipporna vid vattnet och i det angränsande skogspartiet.

Fredagaen började tidigt, Matte hade en tid att passa. Därefter ägnades dagen åt olika besök och uträttande av olika ärenden. Hundarna var med.

lördagen hade Lapphundklubbens Östra distrikt en klubbdag med olika aktiviteter i ett friluftsområde, med tillgång till stuga. Deltagarna fick prova på spår och inspirerades till att aktivera sina hundar på de dagliga promenaderna. Matte var för länge sedan tillfrågad om att tala lite om familjens egna hundar och deras utbildning samt arbete. Husse hängde med, men hundarna fick stanna hemma.

Arrangörerna hade en fantstisk tur med vädret och platsen var mycket tilltalande. Uppslutningen god. Man fick veta lite om skillnaden att träna Lapsk i jämförelse med de hundar som Husse och Matte utbildat tidigare och vikten av att kolla bakgrunden om man vill ha en hund att jobba med. Eller inte. Alla de tre lapphundraserna är mycket ojämna och utan research kan man likaväl få en hund som har potential att bli en mycket bra arbetshund, som en som inte alls har det. Allt mer vanligt inom allt fler raser med arbetarbakgrund. Aveln går dessvärre generellt mot mer "lätthanterliga" hundar och ämnen till tjänstehundar blir allt svårare att få tag i. Det borde inte vara möjligt att få rena sällskapshundar, när man köper en hund av en arbetande ras. Men det är fullt möjligt.

Familjens dag avslutades med lite utevistelse på tomten för de egna hundarna och sedan en promenad i området med Husse och Matte.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)