Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MER TRÄNING

2012-08-30

Mattes dator är nu i skick som efter en stroke. Den har överlevt som skal men mycket av innehållet är borta för alltid. Matte måste lära sig att samarbeta med en helt ny personlighet. Hur Matte skall föra över bilder är ännu en gåta. Program saknas och andra är utbytta mot andra versioner. Matte känner sig som ställd inför en helt ny samarbetspartner och är obekväm i situationen. Ännu skrivs detta på Husses laptop.

onsdagen tog Matte en kortare promenad med hundarna i området. En liten bit hemifrån tvärstannade hundarna i en korsning och började nosa intensivt och överallt i vägkanten. Även Gázzi reagerade mycket kraftigt och raggen restes en aning över manken på Násti. Strax utanför en tomt och gräset var påtagligt nerplattat. Inget blod, ingen hundskit. Eftermiddagen innan passerade en polisbil i mycket hög fart genom området när Matte satt ute och fikade. Samband?

Hela eftermiddagen ägnade Matte åt att i omgångar klippa den vattendränkta gräsmattan. TUNGT var det! Med handjagaren som vanligt. Matte svettades och kämpade och fikade mellan varven....  Vätska! Kvar är kullen bredvid huset och den skall Matte roa sig med att klippa under torsdagen.

På kvällen mötte Husse och Matte upp med de två rallytävlande uppfödargrannarna, på områdets fotbollsplan för träning. Två banor lades ut, en nybörjarbana för Husse och Násti och en ungtjej som skall introduceras i lydnadsträning. En fortsättningsbana för dem som nått denna nivå. De tre familjerna har alla ett flertal hundar i träning.

Násti behöver allmän lydnadsträning med Husse inför tävlingen och rallyträning är ett trevligt sätt att träna lydnad - kontakt och följsamhet. Modji var i sitt esse och fixade allt med glans! Hon gick hela den långa banan ett flertal gånger, utan koppel, med stor glädje, följsamhet och noggrannhet. Samt koncentration! Även de nya skyltarna för den högre klassen och Matte blev tävlingssugen. Men de tävlingar som går i trakten under hösten sammanfaller med familjens alla inbokade hundaktiviteter. Modji gör vad man ber henne om på banan och det största problemet är nog för Matte att tolka skyltarna rätt och be Modji om rätt saker vid rätt tillfälle. Plugga skyltar alltså!

Gázzi fick komma med och efter det att Husse skrotat omkring med henne ett tag för att låta henne nosa av området, tog Matte med henne på en rallyträningsrunda. Gázzi blev jätteglad och gjorde bra ifrån sig. Hon som aldrig gillat sådan träning. Matte körde även Násti på den mer avancerade fortsättningsbanan och hon skötte sig utmärkt när Matte hade godis i handen!

De fyra hundförarna avslutade kvällen med tårta hos Kooikeruppfödaren, för att fira att hennes "hemgjorda" kille blivit utställningschampion i helgen!

När Husse och Matte anlände hem skuttade Gázzi ur bilen som en unghund och rusade ut på gräsmatten! Glatt skällande, hoppande och snurrande! Hon fyller 15 år den 6.1 nästa år. Hon var uppenbarligen mycket nöjd med sin träningskväll! Det var även resten av familjen.

Glöm inte bort era gamlingar!!! De vill också vara med och ha kul!

Men alla hundar är dessvärre inte i träning. Någonsin. Oavsett ålder.

Lapsk Vallhund är en arbetande hundras! Låt dem inte bli arbetslösa.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)