Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DAGBOKUPPEHÅLL

2015-12-03

Från och med i morgon fredag och över helgen kommer jag inte att kunna skriva något i denna dagbok, då Din Studio stänger redigeringsverktyget över helgen. Jag hoppas att jag känner igen mig och kan fortsätta skrivandet efter helgen när en uppdatering/gradering gjorts!

Onsdag.

Matte hade planerat att åka till stallet, men väntade hantverkare hade inte dykt upp när det var dags att åka och denna dag skulle Matte träffa elektriker och rörmokare. Varför Matte avstod ridningen och prioriterade sitt byggprojekt som tar form allt mer. Fjällpanelen som skall pryda utsidan anlände grundmålad i rött och elektrikern drog el med många uttag och anslutning till utelampa. Rörmokaren måste flytta röret för invatten från borrhålet strax utanför, samt rören till köket. Ett rätt litet rum, men ett stort projekt och Matte är byggbas. Kul, ansvarsfullt och spännande! Husse är nog glad att han slipper och kan åka till jobbet, för att njuta av andras jobb när han kommer hem!

Matte höll sig alltså hemma denna dag och tog bara ut hundarna för två kortare rastningsrundor. Lite utevistelse blev det även på tomten.

På kvällen tränade familjen i Stadshuskällaren på Lidingö. Rumstemperatur och många rum av olika typer. Från omkädningsrum, gym och fläktrum till ett konstförråd. Rätt som det är kan någon anställd dyka upp i området. Vilket Matte utnyttjade som figge när hon låste in sig på damtoaletten. Kirouhusse hanterade detta suveränt när hunden skallmarkerade vid dörren: "Om det är Marianne som sitter där inne så var snäll och öppna dörren!" Om det inte är det så sitt kvar. Typ.

Násti fick en lite klurig lega, som hon fått jobba en del på tidigare. Intill en vägg stod en vikbar skärmvägg uppställd och däremellan fördes figgens vittring upp mot taket och ut i rummet. Denna kväll fixade Násti uppgiften galant! Erfarenhet är bra.

Modji fick en uppgift med två kluriga legor även denna vecka. Matte visste inte var och hade en facit med sig. Hela den första korridoren var tom på figuranter och det visade Modji mycket tydligt. När hon kom in i nästa område via en trapphall ökade intensiteten och Modji drog iväg hela korridoren ner och vek in genom den sista öppna dörren. Mycket långt framför Matte! Bra med självständiga sökhundar som kan jobba efter sitt eget huvud. Modji jobbade tyst och fint inne i det stora förrådet och det var solklart att här fanns minst en person gömd. Modji visade intresse in mot ett låst och gallerförsett förråd, men dit kunde ju ingen komma in. Förmodligen var det vittring från ett annat ställe som slog ner där. Tänkte Matte. Modji gav sig inte! Jobbade vidare in i förrådet.  Hoppade upp på bokhyllor och andra små ytor för att ta sig vidare in mot väggarna för att finna vittringskällan. Hon balanserde säkert på hala och vingliga ytor och Matte tittade förgäves efter något som kunde avslöja figuranten. Efter en stund återvände Modji till det låsta förrådet och ställde sig att skallmarkera klockrent in bland tavlorna! Då dök Husse upp och belönade. Jo då, han hade klättrat i gunnebostängslet med kängor på fötterna och lyckats ta sig över det höga hindret! Han lyckades även klättra tillbaka oskadd, vilket Matte är mycket tacksam för. Viss hjälp hade han av en stol. 

När Modji godisbelönats av Husse drog hon genast iväg tillbaka in bland möblerna och fyndade den andra figgen som hon redan hade koll på. Limehusse kan knöla ihop sig till bara en fjärdedel av sin verkliga storlek och hittas i minimala utrymmen för små för en vuxen karl! Som figge är det bara så roligt när man lyckas "lura" sina träningskompisar! "Men där kan det inte finnas någon?!" Förutfattade meningar! Yttrat många gånger genom åren. Snygg markering även där. Mycket snyggt jobbat av Modji! Som går helt i släktens fotspår i sitt sätt att arbeta. Mycket motor och stor arbetsglädje! En härlig jobbarkompis. Kvällens upplägg var avsett att ge Modji en knepig uppgift och Matte möjlighet att träna på att läsa sin hund. Det fungerade bra.

Aili skulle träna på att koppla ihop sök med bra skallmarkeringar och fick jobba sist för mycket gammal vittring som störning. Vilket fungerade halvbra. Den första figgen sökte hon rätt på mycket noga och helt tyst, för att sedan skallmarkera honom vid fynd. Han var gömd bakom diverse föremål och Ailis skall blev taktfastare vartefter hon skällde fram honom en bit i sänder. På vägen genom förrådet där Modji nyss klarat av sitt arbetspass blev Aili överladdad av all gammal vittring och möjliga gömställen och måste uppmanas att arbeta under tystnad! Matte fick facit av just "facitgubben" när hon kollade om området nu var tomt på figgar. Ailis andra figge var gömd bakom en av dörrarna i korridoren, öppen endast med en mycket smal springa. När Aili passerade fick hon ingen vittring, ingen reaktion. Matte visste inte var figgen var gömd, men anade och kopplade upp Aili som fartdämpande åtgärd och större koncentration. Då löste Aili problemet, men hade mycket svårt att förstå vad hon fick i näsan genom den ännu minimalare springan på gångjärnssidan. Hon stod där med huvudet på sned och funderade. Matte tog ett kliv framåt och då fick Aili mer vittring och kom på var vittringskällan befann sig. Snygg skallmarkering som fick Husse att glänta på dörren och belöna. I en korridor med ventilation är det oerhört svårt för oss männskor att veta hur vittringarna kommer att uppfattas av hundarna. Aili löste problemet med lite uppstagning. Snygg markering.

Avslutning med hundsnack och planering. Gemensamt julbord till sjöss väntar härnäst! Tack för bra Stadshusträning!

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)