Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HÄMNDEN...

2013-06-18

Söndagen förflöt i stort sett som lördagen. Med Husse kapandes ved med sin nya kapklinga och Matte pulande i trädgården. Nu syns det vilka kvistar som skall bort på rosenbuskarna. Hundarna tuggade vomfyllda klövar och mådde gott. En extradag blev det, ity väderrapportörerna "lovat" regnväder hela dagen. Så blev det dessbättre icke. Husse tog en skogsrunda med hundarna när Matte i kvällningen fixade käk till hela familjen.

För en tid sedan vaknade Matte en morgon och upptäckte att en fästing trott att den funnit en bra plats mellan valkarna på Mattes mage. Det var en mycket dum plats. Av någon anledning hade fästingen dött och var lite mosad. Kvävd? Hur nu det kan ha gått till.....   ;-)  Hur som helst så har den hämnats.

måndagen hade Matte tid hos doktorn och hundarna fick stanna hemma. Fästingen gav Matte borelia som hämnd för en för tidig död. Doktorn behövde bara titta på den utbredda rodnaden runt bettet för att skriva ut antibiotika. Av en händelse upptäckte hon att Matte tagit 12,5 mg av en medicin i ett år när dosen skulle ha  varit 50 mg.........    En kollega som inte jobbade kvar. Viktig medicin och förklaring gavs varför ingen effekt uppnåtts. Matte var för trött och besviken för att bli arg. Sjukvårdspersonal som är överbelastad begår misstag. Som alla andra som är slutkörda. Alla skyller på kaos på läkarmottagningarna. Inte kul att drabbas.

Matte var glad över rodnaden som skvallrade om borelia. Sådan rodnad, ringformad runt bettet, uppstår inte alltid.  Varför finns inte Frontline För Folk? Kan människor ha Scaliborhalsband? Känner någon till något förebyggande för människor? Bättre än vitlök. Här i trakterna finns det väldigt mycket fästingar och det ökar för varje år. Husse och Matte fick varsin fästing tidigare i vår och dessförinnan var det väldigt många år sedan. Hundarnas Scaliborhalsband fungerar mycket bra på dem och de har haft bara en fästing var hittills i år. Husse och Matte är vaccinerade mot TBE. På kvällens Aktuellt talades det mycket om hur fästingarna ökat de senaste åren och därmed de fästingburna sjukdomarna. Att bli sjuk av fästingbett lär vara en vida större riskfaktor, än att bli anfallen av en varg när man går i skogen!

På kvällen, som var sval och behaglig, tog Matte en cykeltur med hundarna. Sakta men säkert förbättras Nástis kondition efter en vår fylld med sjukskrivningsperioder. Mysjkin fick komma ut på en tur i trädgården iförd sele och Husse körde ett lydnadspass med Modji. Inkallning med ställande. Násti blev avundjuk och fick en dos fritt följ.

Så kom regnet och drev familjen inomhus för att göra kväll.

Antal kommentarer: 5

2013-06-18 14:56:48 - Anneli & Balva

Men oj!!! Det var inte bra ! o Fy!
Tja vet inte om jag är så bra på tips men "har hört" och gör så här under fästingsäsongen med fyrbentingar sedan många år:
* Badar i såpa(visserligen blir det väl bara ca 2 ggr per år,Hälsinge Stallsåpa)
* ger B-vitamin (tvåbentings kombi), krossad
*borstar , borstar ,borstar efter promenader
* Hon är även "utsmyckad" med oslipade bärnstenar i ett halsband ( Från Hantverksbyn i Rättvik) fast vet inte om effekten.
Balva fick sin första och hittills enda fästing på sig 4 oktober förra året , vid 5½ års ålder,
då vi trodde de krypit ner i ide o slutat med borstning o b-vitamin .....
:P
Vill absolut inte sätta på henne gifter men där ni bor så vet jag ju att det är som att välja mellan pest eller kolera tyvärr.
Vi väljer att inte åka "söder om Dalälven" under denna period men vet inte om det hjälper idag just ...
För människorna är det väl i stort bara detta med vitlök jag hört. De har ju tyvärr ökat här "uppe" med. Mycket i takt med att folk tar med sig sina djur på ett annat sätt än förr. Ohcci fick sin första fästing på sig uppe i Idre av alla ställen....
Trevligt att följa er vardag och skönt att kattkräket verkar må bra igen

Kramen!

Anneli & Balva (flower)

2013-06-18 19:36:13 - Anne-Lise, jorgenkofoed@dadlnet.dk

Vi har 3 hunde. 2 Karelske Bjørnehunde og 1 lapsk. Vores 2 karelere får ofte flåter (fästinger), vores finske hyrdehund (lapsk)næsten aldrig. De 3 hunde færdes selvfølgelig i samme miljø - skov og mark. Mon lapska bare ikke er attraktive for flåter? Har de udviklet en slags resistens så flåter ikke så ofte bider på...

2013-06-19 00:25:54 - Anna, www.raika.se

usch dom räliga små äkliga djuren.
dom är bara till problem dom dära fästingarna.
denna här finns till människor, finns även till hund, katt o häst
lupus.se/templates/group.asp?GroupGuid=780

Många säger att dom är nöjda, finns mot myggor också för människor.
kanske nått för dom som bor i norr ;)

2013-06-19 07:37:58 - Marianne

Tack för tips! :)

2013-06-19 11:09:06 - Anneli & Balva

Men det tipset ska jag kolla noggrannare på Anna! Lät ju jätteintressant! . Ja Anne-Lise ,har haft en Tollare som jag inte hade en enda fästing under sin tid här på jorden så det ligger mycket i att det kan bero på "blodet" och även färgen har jag hört;) Sommarhälsningar ! Anneli & Balva
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)