Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TORPET VÅRFIXADES

2017-06-04

Lördag.

Äntligen var det läge att städa torpet efter vintern. Alla mattor åkte ut och vädrades i blåsten, det var varken för varmt eller för kallt för att greppa dammsugaren och få bort vad som samlats i hörnen sedan i höstas. Döda insekter, lite blad och barr och allmänt skräp, indraget av hundarna och männikskorna och inblåst när stugan vädrats, samt på senare tid tillkomna musskitar under diskbänken. För första gången har alla kökslådorna klarat sig från musbesök och måste inte tömmas och städas ur. Besticken måste inte diskas allihop. En musskrämma i väggontakten har varit effektiv under vintern. Efter det att hundarna fått sin sedvanliga lilla godisbit från köksskåpet hade Násti svårt att lämna Matte. Så länge Matte befann sig inne i stugan fanns ju hoppet om ännu fler godisbitar! Troget och nyfiket följde Násti varje steg Matte tog i den knappt trettio kvadratmeter lilla stugan. Vilket ju var gulligt men inte helt problemfritt med sladd och slang och plötsliga helomvändningar från Mattes sida. Tommy Körbergs ord vid en intervju ringde i Mattes öron:"Som pappa på äldre dagar är det lika bra att uträtta så mycket som möjligt när man ändå befinner sig nere på golvet. Det är jobbigare att komma upp nu för tiden!" Varför Matte för enkelhetens skull valde att fortsätta städa krypande bitvis, när hon dammsugit under sängarna och även visuellt inspekterat att där inte låg någon död mus. Hela tiden fanns Násti nära intill.

Då och då tittade Matte ut genom något fönster och såg Modji eller Aili skrota omkring för sig själv på tomten. Efter borttagandet av tretton träd, flera risiga granar, under våren är tomten ljusare och man ser hela vägen till fårnätet som omgärdar tomten, samt ytterligare ett stycke ut i skogen. Husse jobbade med högtryckstvätten för att rengöra de två behållarna för latrinkompostering, som skall få flytta hem. Kostnaden för latrinhämtning skenar och är uppe i fyratusen per år. Att gräva ner en wc-tank är omöjligt utan sprängningsarbeten, så nu får det bli miljövänliga toabesök även framledes. Ny Separetttoalett är inköpt och installerad och tillsammans med latrin komposterar man även matavfall och trädgårdsavfall. Matavfall blir det knappast något med tre hundar i familjen och rester fryser Matte alltid in och fixar till i ny skepnad vid senare tillfällen. Lever man permanent i ett litet fritidshus i skogen blir det naturligt att tänka miljövänligt och lite back to basic. Huset värms upp endast av ved dessutom. Det är rätt mycket man inte behöver egentligen. Som wc till exempel.

Efter många timmars arbete för Husse och Matte och fritt liv för hundarna på tomten var allt klart. Nystädat, välvädrat och alla mattor skakade och på plats. Behållarna var rena och taken var renspolade från barr och löv. Syrénerna, smultronen, hallonen och blåbären blommade och lupinerna stod i knopp när familjen for hemåt. Vid Vettershagabron hade det gamla cafét åter öppnat efter några års stängning och var nu både café och bar. Klockan var närmare sex och en enkel middag här kändes helt rätt. De stackars hundarna fick vänta ytterligare lite på sin middag, men  avståndet hem var inte långt, så utsvultna hann de nog inte bli. Den som väntar på något gott.....

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)