Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NORMALA

2020-10-23

Torsdag.

Dagen inleddes med att Husse och Matte blev förklarade normala. Sjuttioplusstämpeln suddades ut vid en presskonferens. En känsla av att äntligen få känna sig normal förmedlades även av många av de tidigare stämplade sjuttioplussare som intervjuades under dagen. Man har lite till mans och kvins plågats av detta att vara stämplad in i en kategori och av att ha fått sin ålder så tydligt uttalad och att ha placerats i ett fack. Att även ha betraktats som de som sprider smitta, av okunniga och totalt opålästa ungdomar. Fler än en har trakasserats vid utomhusvistelse och blivit ombedda att gå hem och in! "Sådana som du skall inte vara ute!"

En annan som var extremt dåligt påläst blev Matte utsatt för när hon dristade sig in på ett apotek på förmiddagen. Det var mycket glest med kunder.

Det sista Matte hörde på bilradion innan den stängdes av var just detta: "Alla har samma ansvar att hålla avstånd!"

Så sker följande: Matte står vid en disk och väntar medan  en receptarie plockar ihop önskade receptbelagda läkemedel från Mattes lista. När en äldre kvinna överraskande lutar sig oerhört nära fram förbi/över Matte mot disken, med en utsträckt arm. Nästan kind mot kind! Matte hade inget hört och vänder sig förskräckt om och knuffar därvid till kvinnans utsträckta arm. Varvid en näve karameller i papper ramlar ner på golvet!? Matte ber kvinnan kliva bakåt och inte trängas. Hon förstår ingenting. Ler och pekar på karamellerna på golvet. Då blandar receptarien sig i och berättar leende att kvinnan alltid kommer med godis till henne och hennes kollega! Godiset plockas upp kring Mattes fötter och kvinnan tränger sig åter fram tätt inpå Matte, för att överlämna en näve karameller till kvinnan bakom disk och plastskärm. ???  Matte står inklämd mot disken av kvinnan med karamellerna. Det är väldigt trångt. Receptarien gör inget alls för att hindra godisutdelningen. Matte frågar om det är en anhörig men får inget svar på det. Bara att hon "brukar komma och ger inte godis bara till mig utan till de andra också".

Ingen av dem verkade förstå varför Matte blir upprörd. Matte försöker förmedla att hon är där som kund och receptarien är där för att jobba och att AVSTÅND måste hållas och godis får delas ut när ingen kund är närvarande. Ingen verkar förstå. Samtliga tre inblandade, godisutdelare och godismottagare, bär huvudduk och ser godisutdelning inför kunder på arbetstid som normalt tydligen och Matte känner kulturkrocken obehagligt starkt. Skäms över att behöva erkänna sin upprördhet. Men det var fruktansvärt obehagligt att få en totalt oväntad närkontakt med en helt okänd människa upp i ansiktet bakifrån. När man blir expedierad på ett apotek. 

Matte försökte få prata med butiksansvarig. Som visade sig ha semester.

De få kunder som befann sig på apoteket höll avstånd. Övrig personal höll avstånd. Så kom denna kvinna och gjorde vad hon tyckte var rätt och sabbade Mattes dag. Man tänker så olika,

Men Matte vill verkligen få känna sig normal OCH undvika att bli smittad. Hur är det möjligt att någon så komplett och totalt har undgått budskapet HÅLL AVSTÅND. När pandemin är inne på både en andra och tredje våg runt om i världen.

På nyheterna hörde Matte senare att smittan sprids mer än på andra håll bland äldre människor med en bakgrund i andra länder. Man beöver mer handfasta råd än att "hålla avstånd" tydligen.

Helt normal är väl inte Matte, som tog illa vid sig av den oväntade och alltför intima kontakten med en okänd bakifrån. Ovan vid närkontakt med okända.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)